Καρασαρλίδου: Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία

Καρασαρλίδου: Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία

΄Η πολιτεία δεν μπορεί να θεωρεί την ψυχική υγεία μια πολυτέλεια. Είναι εξίσου σημαντική με κάθε άλλο κλάδο υγείας. Και πρέπει να δοθεί η αρμόζουσα προσοχή και ώθηση στους φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία στα σχολεία, στα νοσοκομεία, παντού στην κοινωνία΄.

Αυτό τόνισε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου στην ημερίδα για την ψυχική υγεία, που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Ημαθίας και ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ημαθίας.

 

Η βουλευτής είπε τα εξής στο χαιρετισμό της:

Φίλες και φίλοι,

αυτή η ημερίδα έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα. Στους περισσότερούς σας είναι γνωστή η σχέση μου με τον τομέα της υγείας. Από κει ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία και εκεί οφείλεται η βαρύτητα που δίνω στον τομέα αυτό τώρα από την πολιτική μου θέση.

Αλλά σε αυτήν την ημερίδα θα μιλήσουμε για έναν εξόριστο της ιατρικής κοινότητας: τον ψυχισμό. Γιατί εξόριστος; Γιατί ο ψυχισμός είναι αόρατος και αυτή του η ιδιότητα προκαλεί έναν ανεξήγητο φόβο. Είναι γνωστό πως η ιατρική υπήρξε πάντα κάπως δύσπιστη απέναντι στα συμπτώματα εκείνα που δεν είχαν οργανική αιτία. Για καιρό θεωρούσε πως αν δεν υπάρχει ορατό σύμπτωμα στο σώμα που να δικαιολογεί μια άμεση παρέμβαση και θεραπεία, δεν υπάρχει και ασθένεια. Και έτσι ο ψυχισμός αφέθηκε στην λήθη και το περιθώριο και θεωρήθηκε παραϊατρική υπόθεση.  Η ιατρική με τους ισχυρούς κανόνες της έδιωχνε ότι δεν μπορούσε να αναγνωριστεί από αυτούς τους κανόνες.

Σε αυτή τη χρόνια και παραδοσιακή περιθωριοποίηση οφείλεται και η ενοχοποίηση των ψυχικών ασθενειών που δημιουργεί μια ολόκληρη μυθολογία φόβου και προκατάληψης στην κοινωνία. Ένας ασθενής φοβάται να μιλήσει μήπως και παρεξηγηθεί. Μια οικογένεια κρύβει αυτό που θεωρεί τόσο κακό ενώ είναι τόσο εύκολα θεραπεύσιμο. Και μια πολιτεία βρίσκει πρόφαση ώστε να εξοικονομήσει πόρους από έναν τομέα που είναι ούτως ή άλλως κοινωνικά απαξιωμένος. Και η ασθένεια βαθαίνει μέσα στην σιωπή.

Αυτό πρέπει να αλλάξει σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα πρώτα κοινωνικά. Διότι η διαταραχή της ψυχής οφείλεται κυρίως στις νοσούσες ανθρώπινες σχέσεις. Σε ένα ξένο περιβάλλον, όπου λείπει η επικοινωνία τα ψυχικά συμπτώματα ανθούν μέσα στην μοναξιά. Σήμερα σε συνθήκες λιτότητας, που ο κοινωνικός ιστός αποσυντίθεται και η κοινωνική συνοχή διαταράσσεται ο ψυχισμός δέχεται επίθεση. Οι ενδείξεις είναι πολλές. Νέοι δίχως ελπίδα, άνθρωποι γεμάτοι άγχη. Γι΄ αυτό και θέλω να σταθώ στο όνομα της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την σημερινή ημερίδα. Λέγεται Δεσμός. Και δε νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει πιο εύστοχο όνομα για μια ομάδα που ασχολείται με τον ψυχισμό. Διότι αυτό είναι που πρέπει να πράξουμε πρώτα και κύρια: να ανασυνθέσουμε τον δεσμό, το κοινωνικό δέσιμο, που προστατεύει τους ανθρώπους και τους επιτρέπει να διατηρούν την αυτονομία και την αξιοπρέπειά τους αλλά και να βρίσκονται σε κοινότητα με τους ομοίους τους.

Αλλά η κουβέντα θα προχωρούσε πολύ και δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Θα ήθελα μονάχα να επισημάνω την ευθύνη που βαρύνει την πολιτεία. Τα προσχήματα και τα άλλοθι που δίνει η μυστικοπάθεια σε ότι αφορά τα ψυχικά νοσήματα πρέπει να τελειώσουν. Η πολιτεία δεν μπορεί να θεωρεί την ψυχική υγεία μια πολυτέλεια. Είναι εξίσου σημαντική με κάθε άλλο κλάδο υγείας. Και πρέπει να δοθεί η αρμόζουσα προσοχή και ώθηση στους φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία στα σχολεία, στα νοσοκομεία, παντού στην κοινωνία.

Στον νομό μας ένα πρώτο βήμα θα ήταν η σύνδεση των δημόσιων δομών με τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αλληλοσυμπληρωθούν και να δώσουν βάση και ώθηση σε επόμενα βήματα.

Γι' αυτό και προσθέτω και τη δική μου φωνή στην ομοφωνία μας για την ψυχική υγεία και προσυπογράφω τις διεκδικήσεις σας, με τις οποίες θα συνταχθώ και τις οποίες θα στηρίξω, όπως μπορώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...