Κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις αρχές του 2017 πρότεινε ο Απ. Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις αρχές του 2017 πρότεινε ο Απ. Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) στις αρχές του 2017, προκειμένου να εξεταστούν τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, πρότεινε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που άρχισε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως ένα κοινό συνέδριο είναι αναγκαίο και χρήσιμο «για να κατακτήσουμε, Δήμοι και Περιφέρειες, τους κοινούς στόχους που θέλουμε να θέσουμε για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Στο χαιρετισμό του, στην έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα μείζονα προβλήματα – προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης είναι σήμερα τρία:

-Η νέα κυβερνητική επιδρομή στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, με νέες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

-Το προσφυγικό, όπου η Κυβέρνηση δεν έχει αποδεδειγμένα πλέον, ούτε την ετοιμότητα, ούτε και την ικανότητα να διαχειριστεί, τόσο την υπάρχουσα κατάσταση, όσο και τον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει, για μια νέα, ίσως ακόμα μεγαλύτερη, προσφυγική κρίση, εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της, μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

-Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που γεννά περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θέλει να το πάει η Κυβέρνηση. Υπάρχουν ερωτήματα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, για την ουσιαστική οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, για τη φορολογική αποκέντρωση, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να έχουν δικά τους έσοδα και να μην εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων μεγάλων έργων σε Δήμους και Περιφέρειες, για το εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν δηλαδή θα επιμείνει σε ένα εκλογικό σύστημα που υπονομεύει την ουσιαστική συνεργασία και τη συνεννόηση στο προσκήνιο και επιβάλει το αλισβερίσι στο παρασκήνιο. «Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα μας το παράδειγμα των σύγχρονων κρατών, το παράδειγμα της Ευρώπης, περνώντας στη νέα εποχή της Περιφερειακής και Τοπικής Διακυβέρνησης ή θα σκοντάψουμε πάλι, πάνω σε ιδεοληψίες και στην αδηφάγο κυβερνητική λογική, που θέλει το κράτος, λάφυρο και την αυτοδιοίκηση, όμηρο της εξουσίας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους 38 Δήμους της περιοχής ευθύνης της, η οποία σημείωσε ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά αποδοτική και αποτελεσματική, τόσο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη πανελλαδικά σε απορρόφηση κονδυλίων με 114%, αλλά και σε πληρωμές έργων, με εκταμιεύσεις 775 εκ. ευρώ, όσο και στην εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), αφού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ανάμεσα στις πρώτες πέντε Περιφέρειες της Ευρώπης που δήλωσαν δαπάνες.

«Το κλειδί για όλα όσα έχουμε πετύχει και για όλα όσα έχουμε να κάνουμε στο μέλλον είναι η συνεργασία. Η Τοπική και η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είναι δύο θεσμοί, που πρέπει να λειτουργούν, να διεκδικούν και να ενεργούν ενωμένοι:

-Με ενιαία αντίληψη για τα ζητήματα.

-Με κοινή δράση για να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και για να υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομών.

-Με ενιαία στάση απέναντι σε αποφάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν την αυτοδιοίκηση.

-Με ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας μας, μέσα από κοινές δομές και την καθιέρωση κοινών τακτικών συνεδριάσεων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, είπε ότι «με το έργο του, την αποτελεσματικότητά του και το όραμά του αναβάθμισε την Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Πατούλης βράβευσε τον κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι «ο κ. Τζιτζικώστας, έχει πετύχει στην περιοχή του την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους δήμους της περιοχής αποτελεί παράδειγμα προς εφαρμογή σε όλη τη χώρα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κλοπές από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κλοπές από το Τμήμα Ασφάλειας...

 Συνελήφθησαν χθες (15 Φεβρουαρίου 2019) το μεσημέρι σε...

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη για τον ποδοσφαιριστή Χρήστο Πετρίδη

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας...

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια...

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ -ΝΑΥΑΡΧΟΣ Π.Ν. (1871-1945)

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια...

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και η Μικτή Μανδολινάτα του Γυμνασίου Βέροιας (Δημιούργησαν τη Ρομαντική εποχή και την Εύηχη Βέροια)

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια το Περιφερειακό...

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας...

Παραδόθηκαν οι πρώτες   ποσότητες ανακυκλωμένων ρούχων στην τράπεζα   ενδυμάτων του Δήμου Βέροιας

Παραδόθηκαν οι πρώτες ποσότητες ανακυκλωμένων...

-45.510 κιλά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης...

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής  ο Άγγελος Τόλκας στη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής ο Άγγελος...

Περιορισμένος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο...

Το πρόγραμμά του   για τον Τουρισμό και τους πρώτους υποψήφιους παρουσιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας   Παύλος Παυλίδης

Το πρόγραμμά του για τον Τουρισμό και τους πρώτους...

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη ΒεργίναΤο Σάββατο 23...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

 Συνελήφθησαν χθες (15 Φεβρουαρίου 2019) το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, δύο ημεδαποί ηλικίας 32 και 33 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε...

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του ποδοσφαιριστή της Α.Ε. Χαρίεσσας και εξαίρετου αθλητή, Χρήστου Πετρίδη, που έφυγε από κοντά μας, με τόσο απροσδόκητο και τραγικό τρόπο.Συμμερίζομαι...