Κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις αρχές του 2017 πρότεινε ο Απ. Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις αρχές του 2017 πρότεινε ο Απ. Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) στις αρχές του 2017, προκειμένου να εξεταστούν τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, πρότεινε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που άρχισε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως ένα κοινό συνέδριο είναι αναγκαίο και χρήσιμο «για να κατακτήσουμε, Δήμοι και Περιφέρειες, τους κοινούς στόχους που θέλουμε να θέσουμε για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Στο χαιρετισμό του, στην έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα μείζονα προβλήματα – προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης είναι σήμερα τρία:

-Η νέα κυβερνητική επιδρομή στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, με νέες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

-Το προσφυγικό, όπου η Κυβέρνηση δεν έχει αποδεδειγμένα πλέον, ούτε την ετοιμότητα, ούτε και την ικανότητα να διαχειριστεί, τόσο την υπάρχουσα κατάσταση, όσο και τον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει, για μια νέα, ίσως ακόμα μεγαλύτερη, προσφυγική κρίση, εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της, μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

-Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που γεννά περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θέλει να το πάει η Κυβέρνηση. Υπάρχουν ερωτήματα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, για την ουσιαστική οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, για τη φορολογική αποκέντρωση, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να έχουν δικά τους έσοδα και να μην εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων μεγάλων έργων σε Δήμους και Περιφέρειες, για το εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν δηλαδή θα επιμείνει σε ένα εκλογικό σύστημα που υπονομεύει την ουσιαστική συνεργασία και τη συνεννόηση στο προσκήνιο και επιβάλει το αλισβερίσι στο παρασκήνιο. «Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα μας το παράδειγμα των σύγχρονων κρατών, το παράδειγμα της Ευρώπης, περνώντας στη νέα εποχή της Περιφερειακής και Τοπικής Διακυβέρνησης ή θα σκοντάψουμε πάλι, πάνω σε ιδεοληψίες και στην αδηφάγο κυβερνητική λογική, που θέλει το κράτος, λάφυρο και την αυτοδιοίκηση, όμηρο της εξουσίας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους 38 Δήμους της περιοχής ευθύνης της, η οποία σημείωσε ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά αποδοτική και αποτελεσματική, τόσο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη πανελλαδικά σε απορρόφηση κονδυλίων με 114%, αλλά και σε πληρωμές έργων, με εκταμιεύσεις 775 εκ. ευρώ, όσο και στην εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), αφού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ανάμεσα στις πρώτες πέντε Περιφέρειες της Ευρώπης που δήλωσαν δαπάνες.

«Το κλειδί για όλα όσα έχουμε πετύχει και για όλα όσα έχουμε να κάνουμε στο μέλλον είναι η συνεργασία. Η Τοπική και η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είναι δύο θεσμοί, που πρέπει να λειτουργούν, να διεκδικούν και να ενεργούν ενωμένοι:

-Με ενιαία αντίληψη για τα ζητήματα.

-Με κοινή δράση για να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και για να υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομών.

-Με ενιαία στάση απέναντι σε αποφάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν την αυτοδιοίκηση.

-Με ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας μας, μέσα από κοινές δομές και την καθιέρωση κοινών τακτικών συνεδριάσεων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, είπε ότι «με το έργο του, την αποτελεσματικότητά του και το όραμά του αναβάθμισε την Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Πατούλης βράβευσε τον κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι «ο κ. Τζιτζικώστας, έχει πετύχει στην περιοχή του την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους δήμους της περιοχής αποτελεί παράδειγμα προς εφαρμογή σε όλη τη χώρα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τους υποψήφιους βουλευτές του  στην Ημαθία παρουσίασε  ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αλεξάνδρεια

Τους υποψήφιους βουλευτές του στην Ημαθία παρουσίασε ...

Τους 6 υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Αντιπρόεδρος και κλιμάκιο στελεχών του ΕΛΓΑ κατέφθασαν για ενίσχυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων

Αντιπρόεδρος και κλιμάκιο στελεχών του ΕΛΓΑ...

-Διαβεβαιώσεις για εξόφληση των αποζημιώσεων σε δύο...

O υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας Φώτης Κουτσουπιάς στο κέντρο της Βέροιας - Επισκέφθηκε και την Πατρίδα

O υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας Φώτης Κουτσουπιάς στο...

Την Πατρίδα Ημαθίας επισκέφτηκε ο υποψήφιος...

Επίσκεψη Τάσου Μπαρτζώκα σε Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας και Π.Υ. Βέροιας – Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τους Απόστρατους της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσκεψη Τάσου Μπαρτζώκα σε Διεύθυνση Αστυνομίας...

Στις έδρες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας και της...

Επίσκεψη της Φρόσως  Καρασαρλίδου στο Νοσοκομείο Νάουσας και δηλώσεις  για τον αξονικό τομογράφο

Επίσκεψη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο Νοσοκομείο...

Το Νοσοκομείο Νάουσας, επισκέφτηκε το πρωί της...

Κλιμάκιο του Αγροτικού τομέα του Κινήματος Αλλαγής, σε πληγείσες από χαλαζοπτώσεις περιοχές της Ημαθίας

Κλιμάκιο του Αγροτικού τομέα του Κινήματος Αλλαγής, σε...

Κλιμάκιο του γραφείου Αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής...

Ο υποψήφιος βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης στο 7ο Αντάμωμα Τριλοφιωτών

Ο υποψήφιος βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης στο 7ο...

Μία πολύ όμορφη βραδιά γεμάτη χορό, τραγούδια,...

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή  28 Ιουνίου - Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 28...

Τακτική συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή  28-06-2019 στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Τους 6 υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρουσίασε η Ν.Ε. Ημαθίας του κόμματος, στο ξενοδοχείο «ΜΑΝΘΟΣ» στην Αλεξάνδρεια. Ο κ. Τάσος Κωστόπουλος που ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης,...

-Διαβεβαιώσεις για εξόφληση των αποζημιώσεων σε δύο εβδομάδεςΜε χαλαζόπτωση μεταξύ Διαβατού και Μέσης «απάντησε» χθες το απόγευμα ο καιρός στην ροδακινοπαραγωγή η οποία αντιμετωπίζει και φέτος πολλαπλά...