Κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις αρχές του 2017 πρότεινε ο Απ. Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις αρχές του 2017 πρότεινε ο Απ. Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) στις αρχές του 2017, προκειμένου να εξεταστούν τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, πρότεινε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που άρχισε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως ένα κοινό συνέδριο είναι αναγκαίο και χρήσιμο «για να κατακτήσουμε, Δήμοι και Περιφέρειες, τους κοινούς στόχους που θέλουμε να θέσουμε για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Στο χαιρετισμό του, στην έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα μείζονα προβλήματα – προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης είναι σήμερα τρία:

-Η νέα κυβερνητική επιδρομή στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, με νέες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

-Το προσφυγικό, όπου η Κυβέρνηση δεν έχει αποδεδειγμένα πλέον, ούτε την ετοιμότητα, ούτε και την ικανότητα να διαχειριστεί, τόσο την υπάρχουσα κατάσταση, όσο και τον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει, για μια νέα, ίσως ακόμα μεγαλύτερη, προσφυγική κρίση, εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της, μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

-Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που γεννά περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θέλει να το πάει η Κυβέρνηση. Υπάρχουν ερωτήματα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, για την ουσιαστική οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, για τη φορολογική αποκέντρωση, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να έχουν δικά τους έσοδα και να μην εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων μεγάλων έργων σε Δήμους και Περιφέρειες, για το εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν δηλαδή θα επιμείνει σε ένα εκλογικό σύστημα που υπονομεύει την ουσιαστική συνεργασία και τη συνεννόηση στο προσκήνιο και επιβάλει το αλισβερίσι στο παρασκήνιο. «Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα μας το παράδειγμα των σύγχρονων κρατών, το παράδειγμα της Ευρώπης, περνώντας στη νέα εποχή της Περιφερειακής και Τοπικής Διακυβέρνησης ή θα σκοντάψουμε πάλι, πάνω σε ιδεοληψίες και στην αδηφάγο κυβερνητική λογική, που θέλει το κράτος, λάφυρο και την αυτοδιοίκηση, όμηρο της εξουσίας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους 38 Δήμους της περιοχής ευθύνης της, η οποία σημείωσε ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά αποδοτική και αποτελεσματική, τόσο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη πανελλαδικά σε απορρόφηση κονδυλίων με 114%, αλλά και σε πληρωμές έργων, με εκταμιεύσεις 775 εκ. ευρώ, όσο και στην εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), αφού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ανάμεσα στις πρώτες πέντε Περιφέρειες της Ευρώπης που δήλωσαν δαπάνες.

«Το κλειδί για όλα όσα έχουμε πετύχει και για όλα όσα έχουμε να κάνουμε στο μέλλον είναι η συνεργασία. Η Τοπική και η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είναι δύο θεσμοί, που πρέπει να λειτουργούν, να διεκδικούν και να ενεργούν ενωμένοι:

-Με ενιαία αντίληψη για τα ζητήματα.

-Με κοινή δράση για να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και για να υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομών.

-Με ενιαία στάση απέναντι σε αποφάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν την αυτοδιοίκηση.

-Με ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας μας, μέσα από κοινές δομές και την καθιέρωση κοινών τακτικών συνεδριάσεων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, είπε ότι «με το έργο του, την αποτελεσματικότητά του και το όραμά του αναβάθμισε την Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Πατούλης βράβευσε τον κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι «ο κ. Τζιτζικώστας, έχει πετύχει στην περιοχή του την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους δήμους της περιοχής αποτελεί παράδειγμα προς εφαρμογή σε όλη τη χώρα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή   τον Κωσταντίνο Τσιάρα,   για τις προκλήσεις   του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο   από την εξέγερση   του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...