Κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις αρχές του 2017 πρότεινε ο Απ. Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις αρχές του 2017 πρότεινε ο Απ. Τζιτζικώστας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) στις αρχές του 2017, προκειμένου να εξεταστούν τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, πρότεινε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που άρχισε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως ένα κοινό συνέδριο είναι αναγκαίο και χρήσιμο «για να κατακτήσουμε, Δήμοι και Περιφέρειες, τους κοινούς στόχους που θέλουμε να θέσουμε για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Στο χαιρετισμό του, στην έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα μείζονα προβλήματα – προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης είναι σήμερα τρία:

-Η νέα κυβερνητική επιδρομή στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, με νέες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

-Το προσφυγικό, όπου η Κυβέρνηση δεν έχει αποδεδειγμένα πλέον, ούτε την ετοιμότητα, ούτε και την ικανότητα να διαχειριστεί, τόσο την υπάρχουσα κατάσταση, όσο και τον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει, για μια νέα, ίσως ακόμα μεγαλύτερη, προσφυγική κρίση, εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της, μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

-Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που γεννά περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θέλει να το πάει η Κυβέρνηση. Υπάρχουν ερωτήματα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, για την ουσιαστική οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, για τη φορολογική αποκέντρωση, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να έχουν δικά τους έσοδα και να μην εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων μεγάλων έργων σε Δήμους και Περιφέρειες, για το εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν δηλαδή θα επιμείνει σε ένα εκλογικό σύστημα που υπονομεύει την ουσιαστική συνεργασία και τη συνεννόηση στο προσκήνιο και επιβάλει το αλισβερίσι στο παρασκήνιο. «Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα μας το παράδειγμα των σύγχρονων κρατών, το παράδειγμα της Ευρώπης, περνώντας στη νέα εποχή της Περιφερειακής και Τοπικής Διακυβέρνησης ή θα σκοντάψουμε πάλι, πάνω σε ιδεοληψίες και στην αδηφάγο κυβερνητική λογική, που θέλει το κράτος, λάφυρο και την αυτοδιοίκηση, όμηρο της εξουσίας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους 38 Δήμους της περιοχής ευθύνης της, η οποία σημείωσε ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά αποδοτική και αποτελεσματική, τόσο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη πανελλαδικά σε απορρόφηση κονδυλίων με 114%, αλλά και σε πληρωμές έργων, με εκταμιεύσεις 775 εκ. ευρώ, όσο και στην εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), αφού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ανάμεσα στις πρώτες πέντε Περιφέρειες της Ευρώπης που δήλωσαν δαπάνες.

«Το κλειδί για όλα όσα έχουμε πετύχει και για όλα όσα έχουμε να κάνουμε στο μέλλον είναι η συνεργασία. Η Τοπική και η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είναι δύο θεσμοί, που πρέπει να λειτουργούν, να διεκδικούν και να ενεργούν ενωμένοι:

-Με ενιαία αντίληψη για τα ζητήματα.

-Με κοινή δράση για να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και για να υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομών.

-Με ενιαία στάση απέναντι σε αποφάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν την αυτοδιοίκηση.

-Με ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας μας, μέσα από κοινές δομές και την καθιέρωση κοινών τακτικών συνεδριάσεων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, είπε ότι «με το έργο του, την αποτελεσματικότητά του και το όραμά του αναβάθμισε την Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Πατούλης βράβευσε τον κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι «ο κ. Τζιτζικώστας, έχει πετύχει στην περιοχή του την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους δήμους της περιοχής αποτελεί παράδειγμα προς εφαρμογή σε όλη τη χώρα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω κάθε εκλογικής διαδικασίας οι πολίτες επιλέγουν να τους διοικήσει  σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο εκείνος από τους υςποψηφίους που το...