Παύλος Παυλίδης: Διεκδίκηση ποσοστού 24% των αγροτικών εκτάσεων περιοχής Ριζωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο

Παύλος Παυλίδης: Διεκδίκηση ποσοστού 24% των αγροτικών εκτάσεων περιοχής Ριζωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο

Ενημερωθήκαμε για την άσχημη εξέλιξη που είχε η εγγραφή των στοιχείων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Ριζωμάτων. Πριν από κάθε άλλη περιγραφή και επισήμανση να δηλώσουμε ότι η σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου είναι μια θετικότατη ενέργεια φυσικά και  απαραίτητη για ένα σύγχρονο κράτος.



Ιστορικό

 Οι πρόγονοι των κατοίκων της περιοχής, το 1925 προχώρησαν στην αγορά των αγροδασικών εκτάσεων, με δάνειο  που συνήψαν με  τράπεζα των Σερρών,  από τους τότε ιδιοκτήτες Τουρκοαλβανικής καταγωγής. 

Η Ελληνική Πολιτεία για λόγους εθνικού συμφέροντος, επέβαλλε στις αγορές εκείνες η πολιτεία να φαίνεται ως συνιδιοκτήτης των εκτάσεων αυτών σε ποσοστό 24%.

Έτσι σήμερα κατά το τυπικό, στους πίνακες που δημιούργησε η επιτροπή κτηματολογίου, εμφανίζεται η συγκεκριμένη πρόβλεψη και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εμφανίζονται ως κατέχοντες εκτάσεις, μειωμένες κατά το ανάλογο ποσοστό.

Παρατηρήσεις

Είναι προφανές ότι οι εθνικοί λόγοι που επέβαλλαν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη την περίοδο εκείνη, εξέλειπαν με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα σήμερα και με συνυπολογισμό των εξελίξεων, φαντάζουν από γραφικοί έως επικίνδυνοι για την εμπλοκή σε μια απέραντη γραφειοκρατία που θα ταλανίσει τους πολίτες και θα επιφέρει μηδενικά αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν δεκαετίες τώρα συνάψει συμβόλαια μεταβιβάσεων, αλλά και επιχειρηματικών σχεδίων, δηλώνοντας σε επίσημα έγγραφα το ακέραιο της έκτασης και όχι ποσοστό αυτής. Τίθεται λοιπόν αναδρομικά θέμα εγκυρότητας συμβολαίων και πολύχρονες αδιέξοδες δικαστικές εμπλοκές .

Να ληφθεί επίσης υπόψιν ότι κάποιοι εξ αυτών, έχουν χρησιμοποιήσει το σύνολο των εκτάσεων σε δηλώσεις  προς τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έχουν χρηματοδοτηθεί από τράπεζες στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων και έχουν επιδοτηθεί αναλόγως.

Το δε τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η πολιτεία στην εγγραφή οφειλών προς το δημόσιο, υπολόγιζε τις επιβαρύνσεις αυτές μετρώντας το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι το ποσοστό που σήμερα διατείνεται ότι κατέχει νομίμως ο πολίτης των Ριζωμάτων.



 Για τους λόγους αυτούς

 Θεωρούμε ότι είναι λογικό και δίκαιο η πολιτεία να νομιμοποιήσει τις εκτάσεις αυτές στους ιδιοκτήτες στο ακέραιο, θεωρώντας ως αντίτιμο εξαγοράς, τις επιβαρύνσεις που πληρώθηκαν στα προηγούμενα χρόνια και που ήταν πέραν των πραγματικά οφειλομένων.

Τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα θα μπορούσε μια επιτροπή νομικών να τα διευθετήσει. Αν υπάρχει θέμα συνταγματικής πρόβλεψης, ίσως μια διευθέτηση μερική μέχρι την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων να είναι μια λύση.

Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο και αντιπαραγωγικό να δημιουργείται μια αναστάτωση τέτοιου μεγέθους, με τόσο πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα για την πολιτεία.

Εξυπακούεται ότι  θα φέρουμε το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και θα ζητήσουμε τη στήριξη από όλες τις παρατάξεις, στην κατεύθυνση που περιγράφει το κείμενο.

Παύλος Παυλίδης 

Επικεφαλής Παράταξης

"Συνδημότες".

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...