Νίκος Ουσουλτζόγλου: Αντί να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η ρευστότητα, συνεχίζεται η υπέρμετρη φορολόγηση

Νίκος Ουσουλτζόγλου: Αντί να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η ρευστότητα, συνεχίζεται η υπέρμετρη φορολόγηση

Σε επιχειρηματίες του νομού Ημαθίας, σε εκπροσώπους της πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γεωργία Μπατσαρά και Κώστας Γιοβανόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η περιφερειακή  σύμβουλος Δώρα Μπαλτατζίδου, ο αντιδήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου  Θεσσαλονίκης  Μιχάλης Ζορπίδης και Γιώργος Ηλιάδης αντίστοιχα.

Στην ομιλία του ο κ. Ουσουλτζόγλου είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εκ μέρους του Δ.Σ. και των εργαζομένων στο Επιμελητήριο Ημαθίας  ευχαριστώ όλες και όλους που μας τιμάτε σήμερα  με την παρουσία σας .Αποδεχόμαστε αυτονόητα το γεγονός ότι όλοι μας προβληματιζόμαστε για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας, δυστυχώς όμως, πέρασε και το 2013 , εν αναμονή της ανάπτυξης των ημαθιώτικων αλλά και των υπολοίπων ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά το νομό μας, θα ήθελα να σας πω  ότι 546 ημαθιώτικες επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο , ενώ 672 διαγράφηκαν οριστικά. Σημαντική  παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που εγγράφονται αφορούν κυρίως το χώρο εστίασης.

 

Η ανεπάρκεια ρευστότητας και η έλλειψη τραπεζικών χρηματοδοτήσεων  είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα που πλήττουν τις επιχειρήσεις της Ημαθίας.

Όπως είναι φυσικό, οι επιχειρήσεις της Ημαθίας δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση και να μην πληγούν από τη σοβαρότατη και βαρύτατη οικονομική κρίση, που βιώνει η χώρα μας την τελευταία εξαετία. Το σύνολο των επιχειρήσεων επηρεάζονται δυσμενώς από την υψηλή φορολόγηση, την ανεπάρκεια ρευστότητας, την έλλειψη τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας (πετρέλαιο, αέριο, τρόφιμα , ρεύμα)κ.α.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε το Επιμελητήριο Ημαθίας καθώς και άλλοι συμβουλευτικοί φορείς του κράτους … «φωνές βοώντος εν τη ερήμω».

Τα τραπεζικά ιδρύματα καταβάλλουν προσπάθειες, όπως η συμβολαιακή γεωργία που προωθεί η Τράπεζα Πειραιώς, όμως φαίνεται πως δεν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Το κράτος αντί να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και να υποστηρίξει τη ρευστότητα στην αγορά, συνεχίζει την πολιτική της υπέρμετρης φορολόγησης.

Η έξοδος από τα μνημόνια φαίνεται ίσως κοντά, αλλά  η έξοδος από την κρίση έχει σίγουρα πολύ δρόμο και πολλή δουλειά ακόμη».

 

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικά αισιόδοξος και σημείωσε:

«Κατά αρχήν οφείλω να δηλώσω επιφυλακτικά αισιόδοξος, υπό την έννοια ότι η βάση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας πηγάζει κατά πλείστον από δομικά προβλήματα της οικονομίας και από εσφαλμένες νοοτροπίες και πολιτικές, οι οποίες ίσχυσαν επί πολλά έτη. Υπό την έννοια αυτή , αν γίνει μια ουσιαστική και συνεπής προσπάθεια βελτίωσης των προβλημάτων , τότε , η οικονομία της χώρας μπορεί να προχωρήσει με γρήγορους αναπτυξιακούς ρυθμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα πεισθεί η ελληνική κοινωνία να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.

Βέβαια, εδώ θα πρέπει να επισημάνω οι  πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια πλήττουν βάναυσα τον επιχειρηματία, τον θεωρούν εκ των προτέρων ως «απατεώνα και κλέφτη του κράτους» που θα πρέπει αυτός να αποδείξει το αντίθετο. Βαρύτατες ποινές δίχως ελέγχους, ασταμάτητη φορολόγηση δίχως κερδοφορίες αλλά και πολλές άλλες νομοθεσίες που οδηγούν την επιχειρηματικότητα σε δύσκολα μονοπάτια θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Η αναπτυξιακή υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας κρίνεται σήμερα επιτακτική. Σε ότι αφορά τον Νομό Ημαθίας, οι αναπτυξιακές επιλογές και οι δυνατότητες μας πρέπει να προσεχθούν και να αξιοποιηθούν τόσο  από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα με δράσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όσο και σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο με αναπτυξιακές πολιτικές και στοχευμένες στρατηγικές υποστήριξης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

 

Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή οικονομικού μοντέλου με έμφαση στην παραγωγή, την μεταποίηση και την εξωστρέφεια: 

Η χώρα μας έχει ανάγκη από αλλαγή οικονομικού μοντέλου, με έμφαση στην παραγωγή , την μεταποίηση της και στην εξωστρέφεια. Σε μια εσωτερική αγορά που συρρικνώνεται διαρκώς, οι εξαγωγές είναι μονόδρομος. Οι υπηρεσίες αποτελούν στην ουσία ένα μέσο μεταφοράς χρημάτων, καθώς έχουν μικρή προστιθέμενη αξία, παρόλ’ αυτά είδαμε ότι το 2012 αποτελούσας σχεδόν το 80% του ελληνικού ΑΕΠ! Και βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την παραγκώνιση του τουρισμού, ωστόσο με την παραγωγή δημιουργείται σαφώς πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία, πολλές νέες θέσεις εργασίας και τεράστιες οικονομίες κλίμακας.

Η Ημαθία συνιστά μάλλον το ισχυρότερο παραγωγικό σημείο   αναφοράς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με δεύτερη την γειτονική Πέλλα , που μέχρι σήμερα μάλλον δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή, η τεράστια δυναμική που παρουσιάζει στο πλαίσιο της Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης.

 

 Ο Νομός Ημαθίας εξάγει το 21% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών νωπών και επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών:

Μεσούσης της κρίσης, αναφέρω ενδεικτικά ότι τελωνείο της Βέροιας εξάγει περί τα 12.000 φορτία ετησίως και το τελωνείο της Σκύδρας 3.500 φορτία επιπλέον. Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ο Νομός Ημαθίας συνεχίζει (για Πέμπτη συνεχή χρονιά) να εξάγει το 21% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών νωπών και επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών. Νούμερο πραγματικά τεράστιο που αποδεικνύει περίτρανα τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Ημαθίας.

 

Χρόνιες προτάσεις του Επιμελητηρίου Ημαθίας έχουν υιοθετηθούν ακόμη και από τον πρωθυπουργό, αλλά λόγω της γραφειοκρατίας μένουν στο συρτάρι των αρμόδιων  υπηρεσιών:

 Το Επιμελητήριο Ημαθίας υποστηρίζει τον επιχειρηματία σε τοπικό επίπεδο, όμως χρόνιες προτάσεις του προς την κεντρική διοίκηση κωλυσιεργούν. Πρόκειται για προτάσεις που έχουν υιοθετηθεί  από όλους τους αρμόδιους φορείς, ακόμη και από τον Πρωθυπουργό, όμως δεν προχωρούν για λόγους γραφειοκρατίας, πολιτικού κόστους, αδιαφορίας, ευθυνοφοβίας, βλακείας. Συνοπτικά σας αναφέρω ότι οι αναπτυξιακές προτάσεις του Επιμελητήριου Ημαθίας τα τελευταία χρόνια εστιάζονται στα κάτωθι θέματα :

•Αποκέντρωση των αναπτυξιακών δράσεων

•Ανάπτυξη της εξωστρέφειας

•Στήριξη του πρωτογενούς τομέα

•Δημιουργία Κέντρου Διαμετακόμισης Προϊόντων, αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας, περιφερειακή αγορά Κουλούρας, Τελωνείο , Χημείο κ.λ.π.

•Φυσικό Αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

•Πολιτισμός και Τουρισμός».

 

Κλείνοντας  ο κ. Ουσουλτζόγλου επισήμανε, «πως η δύσκολη συγκυρία επιβάλλει σε όλους μας να ενισχύσουμε περισσότερο τους δεσμούς που μας ενώνουν. Ιδιαίτερα από την πλευρά της Πολιτείας, θα πρέπει να  κρατηθεί υψηλά το γόητρο της χώρας και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων, που τα τελευταία χρόνια καταπατήθηκαν από πολλούς κα σε υπερβολικό βαθμό.

Ευχαριστώ όλους τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας, (Βουλευτές, Αντιπεριφέρεια, Δήμους, Προϊσταμένους υπηρεσιών) τον Περιφερειάρχη, Την Αναπληρώτρια γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κα Μάγδα Καρακόλη, τους συναδέλφους Προέδρους Επιμελητηρίων Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Κοζάνης, Γρεβενών, Σερρών Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Έβρου, Ξάνθης, Φλώρινας, Χαλκιδικής  το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ημαθίας καθώς και το προσωπικό του Επιμελητηρίου για την συνεργασία μας.

Εύχομαι σε όλους το 2014 να κυριαρχήσει η δύναμη, η αισιοδοξία και η μαχητικότητα που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπισης των δυσκολιών που υπάρχουν, όπως επίσης η κοινωνική συνοχή και η δικαιοσύνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου

Μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος...

15.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών θα...

«Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας»…  Προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη Μακεδονία που ανασκευάστηκαν μετά το σάλο που προκάλεσαν

«Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας»… ...

 «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας»...

Δ. Αβραμόπουλος: “Προτεραιότητά μας οι καλύτερες συνθήκες στα νησιά”

Δ. Αβραμόπουλος: “Προτεραιότητά μας οι καλύτερες...

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να...

ΕΣΡ: Στο μικροσκόπιο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές  - Απειλεί με κυρώσεις

ΕΣΡ: Στο μικροσκόπιο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές -...

Με θέματα που συνδέονται, κυρίως, με την ποιότητα των...

Μεγάλες ποσότητες   νοθευμένου καφέ εντόπισε   το ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλες ποσότητες νοθευμένου καφέ εντόπισε το ΣΔΟΕ...

Συγκεκριμένα, το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018,...

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που αφορούν δωροδοκία

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που...

Δύο δικογραφίες για το αδίκημα της παθητικής...

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε...

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων,  της...

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας με πρώτο χαράκωμα την Αυτοδιοίκηση

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας...

Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

15.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθούν  συνολικά την επόμενη τριετία όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τα Δ.Σ...

 «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας» δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, εντείνοντας τις προκλήσεις κατά του ελληνικού λαού και τραβώντας το «χαλί» κάτω από την επικοινωνιακή...

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες στα νησιά», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης...