Ευάγγελος Βενιζέλος: “Το ΠΑΣΟΚ  παραμένει εγγυητής της σταθερότητας”

Ευάγγελος Βενιζέλος: “Το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγγυητής της σταθερότητας”

“Η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ”, δηλώνει σε συνέντευξή του στο “Λαό” ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Διότι, όπως υποστηρίζει “είναι αυτό που άντεξε και κράτησε τη χώρα παραμένοντας ο εγγυητής της σταθερότητας”.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στις ερωτήσεις του “Λαού” εκτιμάει ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Επίσης μιλά για τη Ν.Δ., τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ και ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ενημερώνει ότι το επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές, θα είναι ανοιχτό και ενωτικό και σ’ αυτό θα συζητηθούν όλα.

Κύριε Πρόεδρε, ο Γιώργος Παπανδρέου, γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, διέσπασε το κόμμα ιδρύοντας δικό του κίνημα που απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρεσβεύει κάτι το διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ. Πώς κρίνετε την ενέργεια αυτή του κ,. Παπανδρέου, ποιά πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη του κόμματός του και γιατί δεν κατέστη δυνατόν να αποφευχθεί αυτή η διάσπαση;

 

Πώς να την κρίνω; Σημασία έχει πώς την κρίνει ο λαός και αυτό θα το δούμε στις 26 Ιανουαρίου, αν και μια πρόγευση μας δίνουν οι δημοσκοπικές έρευνες. Ξέρω απλά ότι πρώην πρόεδροι κομμάτων δεν φέρονται με αυτόν τον τρόπο απέναντι στα κόμματά τους που τους τίμησαν και τους ανέδειξαν πρωθυπουργούς. Δείτε τις περιπτώσεις του κ. Σημίτη, του κ. Καραμανλή.

Βλέπω ότι η Δημοκρατική Παράταξη ενώνεται στην κοίτη της. Γι αυτό καλώ όλους τους συντρόφους μας να μη ρίξουν μια χαμένη ψήφο. Η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Παράταξη, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που άντεξε και κράτησε τη χώρα και γιατί το ΠΑΣΟΚ ,που δεν λιποτάκτησε, παραμένει ο εγγυητής της σταθερότητας.

 

Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατορθώσει τελικά να καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές; Αν πάρετε διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, τί πιθανότητες πιστεύετε ότι υπάρχουν για σχηματισμό «συμμαχικής» κυβέρνησης, δεδομένων λίγο-πολύ των πολιτικών δυνάμεων που θα αντιπροσωπεύονται στη νέα Βουλή;

 

Εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε τρίτο κόμμα, θα έχουμε την τρίτη εντολή, και με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε ώστε να υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι να καταλάβουν οι πάντες από τώρα ότι δεν θα υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει αυτοδυναμία, δεν μπορει να υπάρξουν δεύτερες εκλογές και φυσικά δεν υπάρχουν αυταπάτες και άλλοθι. Άρα, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου που πιστεύουν ή λένε ότι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Να γίνει δηλαδή αυτό που ζητούσαμε ήδη από τομ Μάιο του 2012. Όποιος από τους δύο μονομάχους του μεσαίου διπολισμού κι αν είναι πρώτο κόμμα θα φέρει τεράστια ευθύνη αν δεν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, έχοντας την τρίτη εντολή αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας και της σοβαρότητας που απαιτείται από τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε τα τελευταία ελάχιστα βήματα που θα μας οδηγήσουν έξω από την κρίση και τα μνημόνια. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν είμαστε μπαλαντέρ κανενός. Είμαστε όμως οι εγγυητές αυτής της εθνικής στρατηγικής που θα μας πάει στη μετά το μνημόνιο εποχή.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σημερινή πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ; Κεντροαριστερά, κεντρώα ή κεντροδεξιά; Η σύμπραξή σας στην κυβέρνηση με το κεντροδεξιό κόμμα της Ν.Δ. και η ταύτιση σε μεγάλο ποσοστό των θέσεών σας με το κόμμα αυτό, έχετε τη γνώμη ότι θα επηρεάσει προς τη θετική κατεύθυνση το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα σας;

 

Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό είναι που νιώθουμε μέσα στις καρδιές μας και σε αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε. Στον δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που τώρα έγινε κακοτράχαλος και ανηφορικός, αλλά είναι ο μόνος που μας οδηγεί στο ξέφωτο, εκεί που θέλουμε να πάμε τη χώρα, και όχι στον γκρεμό. Αυτός είναι ο δρόμος της αλήθειας και του πατριωτικού καθήκοντος.

Σας θυμίζω ότι εμείς δεν συμπράξαμε με τη ΝΔ για τον σχηματισμό της παρούσας κυβέρνησης. Καλέσαμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό να συμμετάσχουν . Στην προσπάθεια και στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε η ΝΔ από τα δεξιά και η ΔΗΜΑΡ από τα αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε. Στη συνέχεια η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε φοβούμενη την ευθύνη και μείναμε με τη ΝΔ. Οι θέσεις μας και η ιδεολογία μας είναι έτη φωτός μακρυά από αυτές της ΝΔ, η οποία λίγους μόλις μήνες πριν βρισκόταν στο λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο. Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς ειπε το δικό του mea culpa και προσχώρησε στις δικές μας θέσεις, στη δική μας στρατηγική, κάτι το οποίο του στοίχισε μια διάσπαση με τη δημιουργία των ΑΝ.ΕΛΛ. Ποιος ταυτίστηκε με ποιον λοιπόν; Και γιατί να απολογούμαστε εμείς γι’ αυτή η συνεργασία που έγινε για λόγους εθνικής ανάγκης, μπροστά σε συνθήκες σχεδόν εμπόλεμης κατάστασης; Άλλοι θα έπτρεπε να απολογούνται σήμερα γιατί είτε δεν προσέτρεξαν να βοηθήσουν όταν έπρεπε είτε άργησαν να το κάνουν με αποτέλεσμα να χάσουμε πολύτιμο χρόνο.

 

Το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ πώς το εκτιμάτε και πώς το αντιμετωπίζετε; Πιστεύετε ότι διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ή ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει όσα κατά καιρούς έχει εξαγγείλει και όσα περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό του πρόγραμμα;

 

Το έχω πει και θα το λέω συνεχώς. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί από τους εταίρους μας. Ούτε υπάρχει νομικός τρόπος αποβολής ενός κράτους-μέλους από τη ζώνη του ευρώ. Όσοι δε από το εξωτερικό και το εσωτερικό τρομοκρατούν με αυτό το ενδεχόμενο, προκαλούν ζημιά στη χώρα αλλά και στο ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, καταδικάζει αυτή τη ρητορική του φόβου με τον ίδιο έντονο τρόπο που καταδικάζει και τον λαϊκισμό της άλλης πλευράς. Και λέμε: Ναι, δεν μπορεί κανένας να μας διώξει από το ευρώ, αλλά μπορούμε κάλλιστα να πτωχεύσουμε μέσα στο ευρώ, χωρίς ευρώ στην τσέπη. Και τότε, εμείς οι ίδιοι θα εκλιπαρούμε για άλλες λύσεις.

Αυτό το καταστροφικό για τη χώρα σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν εμείς οι ίδιοι βγάλουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας. Πώς; Με παλλικαρισμούς και λεβεντιές του τύπου “θα σκίσουμε τα μνημόνια”, “θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες”, “δεν θα πληρώσουμε τοκοχρεωλύσια”, “θα σταματήσουμε επενδύσεις”, “θα ανατρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις”, “δεν αναγνωρίζουμε τις συνθήκες και τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή την αρχή της συνέχειας του κράτους” και άλλα τέτοια ανεύθυνα που ακούγονται κατά καιρούς από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ρητορική είναι που έχει δημιουργήσει κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που στοιχίζει στη χώρα ακριβά. Παρόμοια ρητορική είχε -θυμίζω ξανά- και η ΝΔ πριν αναλάβει έστω και καθυστερημένα μέρος της ευθύνης, αλλά μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα και στη συνειδητοποίηση ότι σχέδιο Β δεν υπήρχε, υιοθέτησε την στρατηγική μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο εξίσου σκληρές επιλογές, σε περίπτωση που αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες: είτε να προσπαθήσει να εφαρμόσει όσα ανεύθυνα και λαϊκιστικά υπόσχεται φέρνοντας τη χώρα και τον εαυτό του σε αδιέξοδο, είτε να ανακρούσει πρύμνα και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, απογοητεύοντας όσους τον πίστεψαν. Και αναγνωρίζοντας οτι είχαμε δίκιο.

 

Παλαιότερα, επί Σημίτη ακόμη, υπήρχαν φωνές στο κόμμα σας για αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ και του εμβλήματός του, με το σκεπτικό ότι το κόμμα έχει διαγράψει ένα μεγάλο κύκλο στην πολιτική σκηνή και απαιτείται κάποια ανανέωση. Θεωρείτε ότι ανανέωση έχει γίνει έστω και χωρίς αλλαγή ονόματος και εμβλήματος και αν όχι κρίνεται αναγκαίο στην παρούσα φάση να γίνει;

 

Το ΠΑΣΟΚ έχει σε μεγάλο βαθμό ανανεωθεί από τότε. Δείτε πόσα νέα στελέχη με ήθος και προσόντα ενεπλάκησαν, δείτε την απελθούσα κοινοβουλευτική μας ομάδα, δείτε τους υποψηφίους μας σε όλες τις περιφέρειες και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Η ανθρωπογεωγραφία του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το τότε. Φυσικά, τα μεγέθη άλλαξαν δραματικά, το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στα ποσοστά του λόγω του πολιτικού κόστους. Και σημειώστε ότι το επόμενο συνέδριό μας μετά τις εκλογές θα είναι ένα ανοιχτό, ανανεωτικό, ενωτικό συνέδριο που θα συζητήσει για όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...