Ένας χρόνος λειτουργίας της Μονάδας ΟΚΑΝΑ στη Βέροια «Το κακό δεν αργεί να γίνει,  τα ναρκωτικά δεν είναι παιχνίδι»

Ένας χρόνος λειτουργίας της Μονάδας ΟΚΑΝΑ στη Βέροια «Το κακό δεν αργεί να γίνει, τα ναρκωτικά δεν είναι παιχνίδι»

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δόθηκε στο Γραφείο της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Βέροιας συνέντευξη Τύπου για τον ένα χρόνο λειτουργίας της Μονάδας ΟΚΑΝΑ στη Βέροια, που φιλοξενείται στον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου.

Η συνέντευξη δόθηκε από τον υπεύθυνο της Μονάδας, ψυχίατρο Ηλία Γραμματικόπουλο, τη διοικήτρια κα Αν. Μπούρτζιου, τον ειδικευμένο στην ψυχική υγεία νοσηλευτή Δημ. Τσάκα, ενώ παρόντες ήταν και δύο πρώην χρήστες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Αν. Μπούρτζιου: «τεράστια

 η έλλειψη της Μονάδας»

Η κα Μπούρτζιου ευχαρίστησε για την προβολή του θέματος και τη στήριξη του Νοσοκομείου από τα ΜΜΕ και υπογράμμισε πως θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει η συνέντευξη για να κοινοποιηθεί η δουλειά που γίνεται στη Μονάδα της Βέροιας. Ευχαρίστησε τα μέλη της Ομάδας και τον κ. Γραμματικόπουλο τονίζοντας ότι η λειτουργία της (ΜάΪος 2015) ήταν παλιό αίτημα της κοινωνίας. «Το κενό και η έλλειψη αυτής της δομής ήταν τεράστια. Η Μονάδα ήρθε με αργά βήματα στη Βέροια μετά τη συνειδητοποίηση ότι το πρόβλημα απασχολεί πολύ την περιοχή αφού ήδη 115 συμπολίτες – ασθενείς συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρά την καχυποψία που υπήρξε. Εμείς όμως είμαστε υπερήφανοι που το φιλοξενούμε» τόνισε η κα Μπούρτζιου προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι πρώτα η πρόληψη όπου και επικεντρώνονται οι αρμόδιοι και το δεύτερο είναι η κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων μετά το τέλος του προγράμματος. Η Διοικήτρια για το λόγο αυτό απευθύνθηκε σε φορείς, επαγγελματίες και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν εργασία χωρίς καμία διαφορά από τους άλλους.

Δ. Τσάκας: «Δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας»

Ο κ. Τσάκας αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της μονάδας και στο αρχικό της στίγμα λειτουργίας από την οποία, «ένα χρόνο μετά είμαστε σοφότεροι στη διαχείριση του θέματος», όπως είπε. Τόνισε επίσης την ανάγκη ύπαρξης ευρύτερων συμμαχιών για την καταπολέμηση του φαινομένου και συμπλήρωσε ότι από τους 20 χρήστες που ξεκίνησαν το πρόγραμμα θεραπείας, σήμερα η μονάδα έφτασε τους 113. «Το θεωρούμε επιτυχία παρά τις ελλείψεις στη στελέχωση της Ομάδας. Εμείς δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας».

Ηλ. Γραμματικόπουλος: «Παρά τις ελλείψεις προσπαθούμε 

να καλύψουμε και τη λίστα αναμονής»

Ο ψυχίατρος Ηλίας Γραμματικόπουλος ευχαρίστησε τη διοικήτρια για την υποστήριξή της και ξεκίνησε με ένα πολιτικό παραλληλισμό της εξαρτώμενης χώρας μας που χρειάζεται κι αυτή τη δόση της και προσπαθεί να βρει τη θεραπεία της. Μίλησε για τη λειτουργία της μονάδας λέγοντας ότι υπάρχει, εκτός από τους νυν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, και μία λίστα αναμονής την οποία προσπαθούν να καλύψουν παρά τις ελλείψεις, τόσο στη γραμματεία όσο και σε κοινωνικούς λειτουργούς. Ιδιαίτερα στάθηκε στο πρόβλημα (εκ της νομοθεσίας) της μη δυνατότητας συνταγογράφησης από τον ψυχίατρο της Μονάδας των φαρμάκων που πρέπει να παίρνουν οι ασθενείς από το φαρμακείο του Νοσοκομείου.

Εμπειρίες πρώην χρηστών

Στις συγκλονιστικές εμπειρίες τους αναφέρθηκαν και οι δύο παρόντες πρ. χρήστες οι Θ. και Α. μιλώντας για το πρακτικό μέρος της απεξάρτησής τους, για το πώς μπήκαν στη μαύρη τρύπα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, επισημαίνοντας ότι το κακό δεν αργεί να γίνει, αφού η απλή χρήση γίνεται εξάρτηση και η ζωή γίνεται μονόδρομος και αδιέξοδο. Προέτρεψαν τα παιδιά που είναι χρήστες να το αποδεχθούν και να απευθυνθούν στις  ειδικές Μονάδες, τονίζοντας ότι η θεραπεία βασίζεται στη λέξη υπομονή και χρόνος.

Στάθηκαν όμως, ιδιαίτερα στο μεγάλο κεφάλαιο της κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης, στη στιγμή που η οικογένεια και η κοινωνία θα πρέπει να στηρίξει αυτά τα άτομα, διότι σε πολλές περιπτώσεις εάν αυτές αποτύχουν, πολλοί ξαναγυρίζουν στις ουσίες, κι άλλοι αυτοκτονούν. «Προσοχή στα παιδιά της εφηβείας γιατί τα ναρκωτικά δεν είναι παιχνίδι» κατέληξαν. Τέλος εκτίμησαν ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη σχέση που αναπτύσσουν με τον ψυχίατρο της Μονάδας ο οποίος γνωρίζει την περίπτωση του καθένα από την αρχή του «παραμυθιού» μέχρι τη θεραπεία του. Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της Προκάτ Μονάδας, όπου διαπίστωσαν ότι εκτός από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού υπάρχουν και τεχνικά προβλήματα κατασκευής που προσπαθούν οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν, δίνοντας βαρύτητα στο ουσιαστικό έργο που γίνεται εκεί και όχι π.χ. σε σπασμένα πλακάκια ή προβλήματα των εσωτερικών χώρων.

(*Σε φύλλο της ερχόμενης εβδομάδας θα δημοσιεύσουμε όλα όσα μας είπε ο πρ. χρήστης Θ. για την εμπειρία του από τον κόσμο των ναρκωτικών, εκτιμώντας ότι πρέπει να γνωστοποιηθεί, προς ενημέρωση γονέων και εφήβων).

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...