Αιγοπροβατοτρόφοι Βέροιας-Ημαθίας: Προς σύσταση η Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων και η Διεπαγγελματική για τη φέτα

Αιγοπροβατοτρόφοι Βέροιας-Ημαθίας: Προς σύσταση η Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων και η Διεπαγγελματική για τη φέτα

Δύο καλά και δύο κακά νέα για τους αιγοπροβατοτρόφους έδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βέροιας και ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Στέργιος Κύρτσιος μιλώντας στη χθεσινή πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm 99,7.

Τα καλά νέα

Τα δύο εν δυνάμει καλά νέα, είναι η οσονούπω σύσταση της Διεπαγγελματικής για τη φέτα και η ίδρυση Ομάδας Παραγωγών από τους κτηνοτρόφους του Νομού μας.

Πριν από μία εβδομάδα έγινε ευρεία συνάντηση στη Λάρισα όπου οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις συμφώνησαν να προχωρήσουν στη Διεπαγγελματική της Φέτας. «Πρέπει να πάρουμε την απόφαση κατοχύρωσης της Ελληνικής Φέτας από το Υπουργείο από το οποίο τη ζητήσαμε και να προχωρήσουμε στην ίδρυση τη Διεπαγγελματικής που διασφαλίζει την προστασία της φέτας από απομιμήσεις και φυσικά την τιμή της, υποστηρίζοντας τη γνησιότητα του προϊόντος μας» είπε ο κ. Κύρτσιος επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Ομάδα Παραγωγών

Μία ακόμη κίνηση που βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο είναι η ίδρυση Ομάδας Παραγωγών Κτηνοτρόφων της Ημαθίας. «Βρισκόμαστε στο στάδιο ίδρυσης του καταστατικού. Ήδη είμαστε 54 κτηνοτρόφοι-αιγοπροβατοτρόφοι (από τους 1.180 συνολικά στο νομό) που ξεκινάμε την Ομάδα με βασικό μέλημα τη μεγαλύτερη ισχύ του κλάδου μας, εν τη ενώσει.

Π.χ., ως Ομάδα θα μπορούμε να διεκδικούμε καλύτερες τιμές τόσο στις ζωοτροφές όσο και στα κτηνιατρικά φάρμακα, με στόχο να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς (δηλώσεις ΟΣΔΕ, πώληση των προϊόντων μας κ.λπ.). Έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε με κρεοπώλες και γαλακτοβιομηχανίες για να βγάλουμε προς τα έξω τα τοπικά μας προϊόντα» ανέφερε ο κ. Κύρτσιος εκτιμώντας ότι άργησαν ήδη να ενωθούν σε Ομάδα και ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα γίνει το καταστατικό και θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν διαπραγματευτικές ενέργειες.

…και τα χρόνια κακά νέα

Τα κακά νέα είναι και φέτος οι πληρωμές, η εξισωτική και τα εκκρεμή ακόμη ζητήματα με τα βοσκοτόπια, τις άδειες λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων, την έλλειψη κτηνιάτρων κ.λπ.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι τρεις στις τέσσερις πληρωμές των μέτρων είναι προβληματικές με αποτέλεσμα ειδικά οι αιγοπροβατοτρόφοι να έχουν απώλειες εισοδήματος πάνω από 60%, αφού δεν έχουν πληρωθεί καθόλου για την εξισωτική του 2013, με προβλήματα ή και καθόλου για το 2014, κανονικά πληρώθηκε η εξισωτική του 2015, ενώ φέτος κατακρεουργείται η εξισωτική του 2016 αφού υπάρχει μείωση έως και 80%. Και βέβαια χωρίς ευθύνη των κτηνοτρόφων αλλά λόγω πολιτικών επιλογών» τόνισε ο κ. Κύρτσιος. Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος, ενώ η εξισωτική δίνεται σε αγρότες και κτηνοτρόφους ως αντιστάθμισα του εισοδήματός τους, λόγω ειδικών συνθηκών, φέτος με τα νέα δεδομένα, την δικαιούται ακόμα και ο κάτοικος «Κολωνακίου» που τα ζώα του είναι ενσταυλισμένα, αλλά κάποιοι του έδωσαν βοσκότοπο στο βουνό.

Ο βοσκότοπος έρχεται σε συνάρτηση με την επιδότηση. Έτσι οι δικαιούχοι, από εκεί που ήταν 80.000 αυξήθηκαν ξαφνικά σε 320.000 ως δια μαγείας για ψηφοθηρικούς λόγους, προφανώς. Με αυτή την τεχνική λύση που ανακάλυψε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, γίνονται όλοι σχεδόν δικαιούχοι βοσκοτόπων, ακόμα κι αν δεν κάνουν χρήση (όπως προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός). Κόβουν δηλαδή τον βοσκότοπο από τον πραγματικό κτηνοτρόφο που βόσκει τα ζώα του και δεν λειτουργεί ενσταυλισμένα. Όταν έχεις ένα κοπάδι 150 ζώων, πώς μπορεί να καλύπτεται π.χ. μόνο από 64 στρ. και τα υπόλοιπα να είναι δάσος; Πρέπει επιτέλους να αλλάξει ο όρος βοσκότοπος. Η Ελλάδα είναι τέταρτη χώρα παγκοσμίως στα γίδια ειδικά και πρώτη στην Ευρώπη.

Τα γίδια που βοσκάνε; Στα δάση… Επομένως τα δάση γιατί να μην είναι βοσκότοποι; Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για μας, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση. Και μην ξεχνάμε ότι ο μειωμένος βοσκότοπος φέρνει και μειωμένες επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα το 80% των εκμεταλλεύσεων των αιγοπροβατοτρόφων να μην είναι βιώσιμες και οι κτηνοτρόφοι να μην έχουν ούτε τα προς το ζην. Επομένως τα ζώα που δεν χρησιμοποιούν πραγματικό βοσκότοπο, είναι δηλαδή ενσταυλισμένα, να μην επιδοτούνται με τη νέα ΚΑΠ.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τους αιγοπροβατοτρόφους. Εκκρεμεί ακόμη η λύση στις άδειες λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων που μέχρι σήμερα είναι προσωρινές αλλά και η στελέχωση των κτηνιατρείων με το απαραίτητο προσωπικό.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μπαρτζώκας:

Τάσος Μπαρτζώκας: "Το μήνυμα των Ελλήνων είναι...

Όπως προχθές από το Σύνταγμα έτσι και σήμερα από τη...

Φλογερές ομιλίες και συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στο πανημαθιώτικο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Φλογερές ομιλίες και συνθήματα για την ελληνικότητα...

Χιλιάδες πολίτες της Ημαθίας γέμισαν το κέντρο της...

Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας  σε ειδική συνεδρίαση τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου

Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής...

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Εξιχνίαση απάτης από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Εξιχνίαση απάτης από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας σχηματίσθηκε...

Σύλληψη 2 ατόμων για διάρρηξη και κλοπή σε επαγγελματικό γραφείο που έγινε χθες στην Βέροια

Σύλληψη 2 ατόμων για διάρρηξη και κλοπή σε...

Συνελήφθησαν χθες (21 Ιανουαρίου 2019) το μεσημέρι στη...

Πανημαθιώτικο προσκλητήριο από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας

Πανημαθιώτικο προσκλητήριο από τον Αγροτικό Σύλλογο...

Καλούνται οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού, οι...

Λαοθάλασσα στη Βέροια για τη Μακεδονία!

Λαοθάλασσα στη Βέροια για τη Μακεδονία!

Πραγματική λαοθάλασσα αυτη την ωρα στο συλλαλητήριο...

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Γενική  Συνέλευση Προέδρων για το νέο σύστημα  προσλήψεων – διορισμών -Με απόφαση του διευρυμένου ΔΣ προς την  ΟΛΜΕ

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Γενική Συνέλευση Προέδρων για το νέο...

Η  ΕΛΜΕ Ημαθίας γνωστοποιεί τα εξής:«Μία μέρα πριν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Χιλιάδες πολίτες της Ημαθίας γέμισαν το κέντρο της Βέροιας στο σημερινό πανημαθιώτικο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών  που διοργανώθηκε από την  Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα για τη...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Όπως προχθές από το Σύνταγμα έτσι και σήμερα από τη Βέροια το μήνυμα των Ελλήνων παντού, από άκρη σε άκρη, είναι ξεκάθαρο. Να μην κυρωθεί από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να...