Δεν έχουμε κανέναν λόγο  να βιαζόμαστε  και να ψάχνουμε για λύση

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να βιαζόμαστε και να ψάχνουμε για λύση

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

Μετά την ήττα του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Γκρουέτσκι και την πτώση της κυβέρνησής του, η χώρα κυβερνάται από έναν συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο κομβικό ρόλο για την εξασφάλιση της δεδηλωμένης στη Βουλή παίζουν οι Αλβανοί, που αποτελούν σήμερα το 30 % και πλέον του πληθυσμού των Σκοπίων. Αυτοί δεν έχουν καμία «μακεδονική συνείδηση», δεν ονειρεύονται ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε φυσικά συμφωνούν με το απέραντο μουσείο αγαλμάτων στο οποίο μετατράπηκε η γειτονική χώρα. 

Έχουν εντελώς διαφορετική και καθ’ όλα ευδιάκριτη εθνική συνείδηση, ονειρεύονται (και φωναχτά πλέον) την ένωση με την μεγάλη Αλβανία και εμμέσως πλην σαφώς απειλούν με άρση της εμπιστοσύνης τους και συνακόλουθη ακυβερνησία σε περίπτωση που συνεχιστεί η έμμονη ιδέα περί «Μακεδονίας». Σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο αριθμός του αλβανικού πληθυσμού δεν είναι πλέον αμελητέος, έχει ενισχυθεί σημαντικά και η γνώμη του δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη. 

Το αδιέξοδο της σκοπιανής πλευράς επιτείνεται ακόμη περισσότερο αν ευσταθεί η μη ακόμη διαψευσθείσα είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας ότι σχεδιάζεται η προκήρυξη δημοψηφίσματος με το όλως προσχηματικό και επιδεχόμενο πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες ερώτημα : «Θέλετε την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ με διαφορετικό όνομα ;». Δηλαδή το κυρίαρχο αφήγημα της σκοπιανής πλευράς είναι η ένταξη καταρχάς στο ΝΑΤΟ και ακολούθως η δρομολόγηση της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όποιο κόστος, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται αλλαγή ονομασίας. Και αυτήν ακριβώς την ανάγκη τους οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε, θέτοντας με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν θα παρεκκλίνουμε όσα δημοψηφίσματα και αν εξαγγείλουν οι αρχές της γειτονικής χώρας.   

Ως γνωστόν τα δημοψηφίσματα είναι ένας εύσχημος τρόπος των κυβερνώντων να απεκδύονται τις ευθύνες τους και να τις μετατοπίζουν στις πλάτες του λαού βαυκαλίζοντάς τον ότι είναι κυρίαρχος και μπορεί να επιλέγει την τύχη του. Ούτε λίγο ούτε πολύ τον καλούν δηλαδή χωρίς να έχει τις απαιτούμενες ιδιαίτερες γνώσεις ούτε την απαραίτητη επίσημη και πολύπλευρη ενημέρωση του συνόλου των παραμέτρων να αποφασίσει για ένα κρίσιμο ζήτημα, κάτι για το οποίο οι ίδιοι διεκδίκησαν την ψήφο του εκλογικού σώματος.    

Το απόλυτο αδιέξοδο που βιώνει η σκοπιανή πλευρά είναι από τα παραπάνω προδήλως ορατό και εύκολα ανιχνεύσιμο. Σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο, όταν οι διαπραγματεύσεις αφορούν κρίσιμα ζητήματα εθνικού και ευρύτερα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να έχουν άριστη γνώση των αδυναμιών του αντιπάλου και γενικότερα των συσχετισμών που έχουν δημιουργηθεί στην απέναντι πλευρά. Και αυτό για να μπορούν αναλόγως να ελιχθούν ή να καθυστερούν την εξέλιξη της διαδικασίας και να μην ενοχλούνται από τις υψηλές κορώνες και τα μεγάλα λόγια του έτερου συνομιλητή που συνήθως λαμβάνουν χώρα για το θεαθήναι και γίνονται για λαϊκή κατανάλωση. 

Η ευκαιρία για μία ονομασία έναντι πάντων χωρίς χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παράγωγου αυτού (σε καμία γλώσσα) είναι εξαιρετικά μεγάλη και δεν θα πρέπει να απολεστεί. Η ιστορική συγκυρία επιβάλει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μη δώσουμε τη λαβή στον ιστορικό του μέλλοντος να καταγράψει τη γενιά μας με μελανά σημεία ως μια απλή υποσημείωση. 

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια...

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης   επισκέφθηκε η Φρ. Καρασαρλίδου   για τα προβλήματα των σχολείων της Ημαθίας

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης επισκέφθηκε η Φρ....

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό...

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη Νάουσα

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη...

Παρελθόν αποτελεί πλέον η ξύλινη περίφραξη κατά...

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ   ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTA ERASMUS+  ΚΑ2 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ...

Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής...

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και ευνοϊκοί διακανονισμοί σε άτοκες δόσεις

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και...

- Για όσους αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο λόγω οφειλών…-...

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων Polis Tracks - Δείτε το βίντεο!

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας...

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο...

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο λόγος για την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018], η πλημμελής γνώση της οποίας οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, ότι δήθεν εκχωρούνται...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια ακόμη σχολική χρονιά η μεταφορά πολλών μαθητών  από και προς το σχολείο τους,  είναι ακόμα στον «αέρα».  Αν και  τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει, σε ορισμένα...

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη,  επσικέφθηκε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και συζήτησε μαζί  του θέματα εκπαίδευσης...