ΤΟΠΙΚΑ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ: Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και στα δάση από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ: Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και στα δάση από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας υπενθυμίζει στους κατοίκους της περιοχής την απαγόρευση έναρξης και διατήρησης φωτιάς στην ύπαιθρο και στα Δάση. Επίσης υπενθυμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις Καύσης σιτοκαλαμιών και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων κατά την αντιπυρική περίοδο (από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), σύμφωνα με το άρθρο 5 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την 9Α Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554/10-11-2005) , καθώς και την  υπ’ αρίθμ. 194/18-4-2018 Απόφαση Γεν. Γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης    Μακεδονίας-Θράκης ‘ Έγκριση της υπ’ αρίθμ. 6/2018 Πυροσβεστικής Διάταξης    «Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις στη Π.Εν. Ημαθίας»   



 1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της Κ.Υ.Α. 568/125347/20-1-2004 «Κώδικες Ορθής Γεωργικής  Πρακτικής» (Β’142), από 1 Μαΐου μέχρι και 30 Ιουνίου και από 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου  κάθε έτους, επιτρέπεται, ύστερα από άδεια, ατομική ή ομαδική, που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καύση αγροτικών εκτάσεων υπό την επίβλεψη του ενδιαφερομένου, κατά τις πρωινές ώρες και  μέχρι τη 12 μεσημβρινή, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας, που εκδίδεται αρμοδίως, είναι για την περιοχή καύσης “1” (χαμηλή) ή “2” (μέση) και εφόσον λαμβάνονται σωρευτικά τα ακόλουθα μέτρα:

α. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα, πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την   υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

β. Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της,   όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

γ.  Πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης, όταν αυτή       απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα (50) μέτρα από  δεντροστοιχία.

δ. Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων (υδροφόρων — γεωργικών ελκυστήρων — πτυοσκάπανων κλπ) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια, καθώς και οχήματος της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου αυτό είναι δυνατό και μόνο σε περιπτώσεις ομαδικών καύσεων.

ε.Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

 2. . Από 1 Ιουλίου έως και 20 Σεπτεμβρίου κάθε έτους επιτρέπεται ύστερα από άδεια η καύση αγροτικών   εκτάσεων, μόνο για δεύτερη καλλιέργεια εφόσον ο γεωργός-αγρότης προσκομίσει άδεια από την οικεία  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και εφόσον ισχύουν όλοι οι όροι και προϋποθέσεις της    προηγούμενης παραγράφου.

3. Επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, η καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από Τριακόσια (300) μέτρα από αυτές και πενήντα (50) μέτρα από δενδροστοιχίες, χωρίς άδεια της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,μόνον όταν λαμβάνονται τα μέτρα της περίπτωσης (δ) της προηγούμενης     παραγράφου.

4. Συμπληρωματικά με τα ανωτέρω και σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ 2132/17-3-2017 Εγκ. ΓΓΠΠ, οι κατά τόπους    Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και για πυρκαγιές οφειλόμενες στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την ΠΥ (Πυροσβεστικές Διατάξεις 9/2000 και 9 Α /2005), ενημερώνουν εγγράφως τις περιφερειακές Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για το συμβάν, με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος των  αγροτεμαχίων στα οποία σημειώθηκε, σύμφωνα με την 87834/31-07-2015 (ΑΔΑ: Β8ΔΒ46ΨΧΞΧ-Ε04)   εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ «Πολλαπλή Συμμόρφωση 2015 Εγκύκλιος - Εγχειρίδιο Διαδικασιών Ελέγχου», όπως 

    αυτή συμπληρώθηκε με το 133657/17.12.2015 (ΑΔΑ:7ΩΡΞ46ΨΧΞΧ-ΤΑΠ) έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το 

    223/Φ.109.1/25-02-2016 έγγραφο της ΔΑΕΕ/Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με την καύση 

    υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς την απαιτούμενη άδεια. 

    Κατόπιν ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζει την εφαρμογή των προβλεπομένων κυρώσεων για «Μη ορθή διαχείριση 

    υπολειμμάτων καλλιεργειών».

                            ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΔΑΣΩΝ

Η Π.Υ. Βέροιας κρίνει επίσης σκόπιμο να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής ότι ο εμπρησμός σε δάση ή δασικές εκτάσεις αποτελεί κακούργημα . Ειδικότερα σι κτηνοτρόφοι της περιοχής πρέπει να γνωρίζουν ότι το κάψιμο δασικών εκτάσεων για βελτίωση των βοσκότοπων αποτελεί σοβαρότατο αδίκημα (κακούργημα) και τιμωρούνται με το άρθρο 265 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει:

1. Όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή σε έκταση η οποία έχει κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή από 15000 Ευρώ μέχρι 150000 Ευρώ. Δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής που επιβλήθηκε και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεση της. Αν η πράξη είχε ως επακόλουθο να εξαπλωθεί η φωτιά σε μεγάλη έκταση, επιβάλλεται κάθειρξη.

2. Αν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.


Αλέξανδρος Σ. Κουβακάς

Αντιπύραρχος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...