Προς κάθε αρμόδιο - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ  ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Προς κάθε αρμόδιο - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Γράφει ο 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ


Η κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας εκ μέρους ομάδας βουλευτών, με την οποία καθορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ ήδη έχει δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο για το νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο με την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει έκρηξη αντιδράσεων, που αναδεικνύονται στην επικαιρότητα των ημερών.

Ήδη ο δημόσιος διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις απόψεις των φορέων και τις διάφορες προσωπικές τοποθετήσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας με μάλλον αμήχανο αλλά και επιθετικό τρόπο, ο οποίος δικαιολογείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της σε σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, τις αρμοδιότητες των νέων αυτοδιοικητικών δομών και την διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που μετά την τροπολογία θα διενεργηθούν τον προσεχή Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και ίσως τις εθνικές εκλογές, ανάγουν εκ των πραγμάτων σε γενική προεκλογική περίοδο το διάστημα που διανύουμε, ενώ προσθέτουν έναν επιπλέον εκνευρισμό στο γενικότερο κλίμα, ο οποίος εκδηλώνεται  κυρίως από τους φιλοδοξούντες να διαδραματίσουν κεντρικούς ρόλους στα  αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια.

Η αναμενόμενη οριστικοποίηση του νέου αυτοδιοικητικού πλαισίου  που εισηγείται η κυβέρνηση θα λειτουργήσει σαν ουσιαστική  έναρξη του προεκλογικού αγώνα, με την καταρχή διεκδίκηση των χρισμάτων από τα πολιτικά κόμματα.

Τυπικά βέβαια θα εξελιχθεί και η επισημοποιημένη διαβούλευση επι του Νομοσχεδίου που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, η οποία όμως θα έχει μάλλον προσχηματικό χαρακτήρα, αφού το γενικότερο ενδιαφέρον πλέον θα μονοπωλούν οι υποψηφιότητες.

Οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις θέτουν την αναγκαιότητα διευκρίνησης των αρμοδιοτήτων και των πόρων των νέων αυτοδιοικητικών δομών, πριν από την οριστική διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου. 

Αποτελεί όμως κοινή εκτίμηση για όλους όσους παρακολουθούν τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. 

Εκχώρηση στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων καθοριστικών για την αποκέντρωση  της χώρας και την ανάπτυξη της περιφέρειας, καθώς και θεσμοθέτηση πόρων  επαρκών για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, σημαίνει περιορισμό εξουσιών της Κεντρικής Διοίκησης και των πολιτικών της κεντρικής πολιτικής σκηνής, πράγμα το οποίο  μέχρι τώρα η κεντρική εξουσία δεν φαίνεται  διαθέσιμη να αποδεχτεί. 

Αν αυτό συμβεί τώρα, θα αποτελέσει μια απρόσμενη ιστορική εξαίρεση η οποία θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μιά νέα εποχή. 

Η διαμόρφωση ενός πραγματικά αποκεντρωμένου αυτοδιοικητικού συστήματος στην χώρα μας, προϋποθέτει την ανάληψη ενός διεκδικητικού, ανυποχώρητου και συντονισμένου αγώνα τον οποίο πρέπει να αναλάβουν οι αυτοδιοικητικοί που θα κληθούν να στελεχώσουν τις αυτοδιοικητικές δομές, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. 

Σε κάθε περίπτωση το βήμα του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ εν όψει των τελικών εξελίξεων παραμένει μετέωρο, όπως μετέωρο είναι μέχρι στιγμής και το βήμα των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα έκλεψε πορτοφόλι ηλικιωμένου στη Νάουσα

Γυναίκα έκλεψε πορτοφόλι ηλικιωμένου στη Νάουσα

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας, σχηματίσθηκε...

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ - Ο Πασλαβισμός  και η επίδρασή του στο Μακεδονικό ζήτημα.

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ - Ο Πασλαβισμός και...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος ΜΕΡΟΣ ΙΓΟ...

Κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως στο παλλαϊκό συλλαλητήριο   της Κυριακής για την Μακεδονίας

Κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως στο παλλαϊκό...

   Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας...

Έκλεψαν   τσαντάκι   με κοσμήματα   και χρήματα

Έκλεψαν τσαντάκι με κοσμήματα και χρήματα

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας σχηματίσθηκε...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 37 θέματα

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 37...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Κωστής Χατζιδάκης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρα απέναντι σ’ αυτή την συμφωνία αλλά δεν θέλει   σε καμία περίπτωση να καπελώσει το αυριανό συλλαλητήριο»

Κωστής Χατζιδάκης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Η θέση της Ν.Δ. είναι...

-Το βέβαιο είναι ότι η Ν.Δ. θέλει να καταρτίσει...

Ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο προστέθηκε στο «επιτελείο» της ΔΕΥΑΒ

Ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο προστέθηκε στο...

-Τα κλειδιά του eco car παρέδωσε χθες στον πρόεδρο...

Λίνα Τουπεκτσή:  Σκληρό ριγκ  κάθε έκθεση

Λίνα Τουπεκτσή: Σκληρό ριγκ κάθε έκθεση

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 34χρονης ημεδαπής, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, προχθές (17 Ιανουαρίου 2019) το πρωί στη Νάουσα, αφαίρεσε από την κατοχή 76χρονου ημεδαπού, το...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος ΜΕΡΟΣ ΙΓΟ Πασλαβισμός  και η επίδρασή του στο Μακεδονικό ζήτημα. Η ιστορική παρουσία των σλάβων που έγινε  με επιδρομές  στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι γνωστή...