Προς κάθε αρμόδιο - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ  ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Προς κάθε αρμόδιο - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Γράφει ο 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ


Η κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας εκ μέρους ομάδας βουλευτών, με την οποία καθορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ ήδη έχει δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο για το νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο με την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει έκρηξη αντιδράσεων, που αναδεικνύονται στην επικαιρότητα των ημερών.

Ήδη ο δημόσιος διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις απόψεις των φορέων και τις διάφορες προσωπικές τοποθετήσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας με μάλλον αμήχανο αλλά και επιθετικό τρόπο, ο οποίος δικαιολογείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της σε σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, τις αρμοδιότητες των νέων αυτοδιοικητικών δομών και την διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που μετά την τροπολογία θα διενεργηθούν τον προσεχή Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και ίσως τις εθνικές εκλογές, ανάγουν εκ των πραγμάτων σε γενική προεκλογική περίοδο το διάστημα που διανύουμε, ενώ προσθέτουν έναν επιπλέον εκνευρισμό στο γενικότερο κλίμα, ο οποίος εκδηλώνεται  κυρίως από τους φιλοδοξούντες να διαδραματίσουν κεντρικούς ρόλους στα  αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια.

Η αναμενόμενη οριστικοποίηση του νέου αυτοδιοικητικού πλαισίου  που εισηγείται η κυβέρνηση θα λειτουργήσει σαν ουσιαστική  έναρξη του προεκλογικού αγώνα, με την καταρχή διεκδίκηση των χρισμάτων από τα πολιτικά κόμματα.

Τυπικά βέβαια θα εξελιχθεί και η επισημοποιημένη διαβούλευση επι του Νομοσχεδίου που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, η οποία όμως θα έχει μάλλον προσχηματικό χαρακτήρα, αφού το γενικότερο ενδιαφέρον πλέον θα μονοπωλούν οι υποψηφιότητες.

Οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις θέτουν την αναγκαιότητα διευκρίνησης των αρμοδιοτήτων και των πόρων των νέων αυτοδιοικητικών δομών, πριν από την οριστική διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου. 

Αποτελεί όμως κοινή εκτίμηση για όλους όσους παρακολουθούν τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. 

Εκχώρηση στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων καθοριστικών για την αποκέντρωση  της χώρας και την ανάπτυξη της περιφέρειας, καθώς και θεσμοθέτηση πόρων  επαρκών για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, σημαίνει περιορισμό εξουσιών της Κεντρικής Διοίκησης και των πολιτικών της κεντρικής πολιτικής σκηνής, πράγμα το οποίο  μέχρι τώρα η κεντρική εξουσία δεν φαίνεται  διαθέσιμη να αποδεχτεί. 

Αν αυτό συμβεί τώρα, θα αποτελέσει μια απρόσμενη ιστορική εξαίρεση η οποία θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μιά νέα εποχή. 

Η διαμόρφωση ενός πραγματικά αποκεντρωμένου αυτοδιοικητικού συστήματος στην χώρα μας, προϋποθέτει την ανάληψη ενός διεκδικητικού, ανυποχώρητου και συντονισμένου αγώνα τον οποίο πρέπει να αναλάβουν οι αυτοδιοικητικοί που θα κληθούν να στελεχώσουν τις αυτοδιοικητικές δομές, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. 

Σε κάθε περίπτωση το βήμα του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ εν όψει των τελικών εξελίξεων παραμένει μετέωρο, όπως μετέωρο είναι μέχρι στιγμής και το βήμα των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε διαβούλευση το σχέδιο για τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος»

Σε διαβούλευση το σχέδιο για τα «Μέτρα ελέγχου της...

Μέχρι την Κυριακή 25 ΝοεμβρίουΣε δημόσια διαβούλευση...

Συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ   Π. Δραγκόλα με τον Περιφερειάρχη   Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη

Συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ Π. Δραγκόλα με τον...

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων...

Δηλώσεις Σταικούρα – Βεσυρόπουλου για την έκθεση προϋπολογισμού της Βουλής

Δηλώσεις Σταικούρα – Βεσυρόπουλου για την έκθεση...

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας,...

Το δισέλιδο μιας παλιάς εφημερίδας

Το δισέλιδο μιας παλιάς εφημερίδας

Του Ορέστη ΣιδηρόπουλουΣκάλιζα τα χαρτιά μου,...

Ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο διοργανώνουν   Αστυνομικοί, Δικηγόροι   και Εκπαιδευτικοί της Ημαθίας

Ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο...

Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία των...

Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών –  Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Κάλεσμα συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για άπορες οικογένειες της Βέροιας

Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων...

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων...

Εκδήλωση με ομιλητή   τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις προκλήσεις   του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Συνεδριάζει η Δημοτική   Επιτροπή Διαβούλευσης

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μέχρι την Κυριακή 25 ΝοεμβρίουΣε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες στην ιστοσελίδα του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου...

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Παύλο Δραγκόλα, δέχθηκε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος...

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, με αφορμή...

Του Ορέστη ΣιδηρόπουλουΣκάλιζα τα χαρτιά μου, αναζητώντας κάποιες σημειώσεις μου. Έξαφνα έπεσα πάνω σ’ ένα μονόφυλλο μιας παλιάς τοπικής εφημερίδας.«Δε μου χρειάζεται!» αποφάνθηκα και ήμουν έτοιμος να...