Χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητα των παιδιών από την επιστημονική σύμβουλο του Μ.Α.μ.Α Ειρήνη Αναγνώστου

Χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητα των παιδιών από την επιστημονική σύμβουλο του Μ.Α.μ.Α Ειρήνη Αναγνώστου

Με αφορμή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με τον κορονοϊο ο σύλλογος Μ.Α.μ.Α και η επιστημονική σύμβουλος κυρία Αναγνώστου δίνει κάποιες σύντομες συμβουλές για την καθημερινότητα των παιδιών εφήβων τυπικών και μη

Ο Κορονοιός και η καθημερινότητα των παιδιών/εφήβων:

Αλήθεια υπάρχει κάποιο μυστικό, για τον τρόπο που μιλάνε οι γονείς- παππούδες στα παιδιά για τα όσα συμβαίνουν σήμερα;.

Τα παιδιά φοβούνται διάφορα πράγματα και καταστάσεις στην παιδική ηλικία. Οι έφηβοί επίσης, παρουσιάζουν φόβους αλλά έχουν πιο αναπτυγμένους μηχανισμούς κατανόησης και επεξεργασίας καθημερινών καταστάσεων.

Παρόλο αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ενήλικες  ότι και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε καταστάσεις που τους φοβίζουν και τους τρομάζουν. Η φύση έχει μεριμνήσει και έχει εγκαταστήσει και στον παιδικό εγκέφαλο έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας.

Αν  θέλουμε να βοηθάμε τα παιδιά να παραμείνουν ανθεκτικά, οφείλουμε να τα ενδυναμώνουμε και αυτό το πετυχαίνουμε κυρίως με την ορθή και ειλικρινή  ενημέρωση- συζήτηση.

Σήμερα αλλά και όσο υπάρχει ανάγκη, όσο δηλαδή  επικρατούν οι  συνθήκες της απομόνωσης όλων  στα σπίτια μας  λόγω του κορονοιού, χρειάζεται να παραμείνουμε εμείς πρώτα  ψύχραιμοι, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά-έφηβους να διατηρήσουν και αυτά την ψυχραιμία τους και την αναγκαία υπομονή.

Προτείνω κάποιες χρήσιμες οδηγίες για το πώς ενημερώνουμε τα παιδιά- έφηβους:

Αρχικά ξεκαθαρίζουμε στα παιδιά ότι: ναι, μένουμε όλοι σπίτι, αλλά δεν είναι καιρός διακοπών, το κάνουμε γιατί αυτό μας συστήνουν οι ειδικοί, και κάπως έτσι αρχίζουμε…

Ø  Ορθή ενημέρωση: μιλάμε μαζί τους για όσα συμβαίνουν με ηρεμία και όσες λεπτομέρειες μπορούν να αφομοιώσουν, δηλ. «τόσο-όσο».(Προσέχουμε την ηλικία τους, την συναισθηματική τους ωριμότητα, την ψυχική τους υγεία ,και τον βαθμό ανάγκης για πληροφορία που ζητάνε τα ίδια… μην υπερβάλλετε).

Ø  Τους βοηθάμε να διατηρήσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα με μια ρουτίνα… έτσι θα διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Ø  Οι ενήλικες  να μην δείχνουμε τον δικό μας «πανικό» για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, σαν να μην υπάρχουν τα παιδιά κοντά. (Τα παιδιά έχουν  οξύ  ακουστικό σύστημα).

  


Ø  Όλα τα μέλη της οικογένειας  αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στις ειδήσεις για να υπάρχει μια σχετική ηρεμία στο σπιτικό.  Να δοθούν στα παιδιά και κάποια θετικά μηνύματα με τα όσα συμβαίνουν. Δηλ. η αλληλεγγύη μεταξύ χωρών, οι γείτονες βοηθάνε ο ένας τον άλλον, οι επιστήμονες συνεργάζονται για το καλό όλων, τα νέα φάρμακα που θα αναπτυχθούν για ένα καλύτερο μέλλον,  κτλ.

Ø  Τα παιδιά- έφηβοι να συνεχίσουν τις επαφές τους με τους φίλους,  μέσω  της τεχνολογίας αλλά με ένα πρόγραμμα… όπως εμείς οι ενήλικες  θέλουμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας γιατί μας ανακουφίζει αυτές τις δύσκολες ώρες, αυτό έχουν ανάγκη να κάνουν και τα παιδιά.

Οι γονείς των παιδιών  με ειδικές εκπ/τικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) να γνωρίζουν τα παρακάτω:

Τα παιδιά σας έχουν τις ίδιες ανάγκες για ενημέρωση και ψυχραιμία. Βέβαια, οι τρόποι επικοινωνίας χρειάζεται να είναι στο επίπεδο κατανόησης και επεξεργασίας πληροφοριών του παιδιού σας.

Όσα παιδιά- έφηβοι έχουν λόγο  και κατανοούν τον προφορικό λόγο, τους προσφέρετε τόση ενημέρωση όση ζητάνε. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε γιατί δεν είναι θέμα πολλών λεπτομερειών αλλά όσο χρειάζεται το κάθε παιδί για να νιώσει ασφάλεια και γαλήνη. 

Αν το παιδί δεν επικοινωνεί με την χρήση του προφορικού λόγου, απλώς να δώσετε σημασία στο σταθερό καθημερινό πρόγραμμα με μια ρουτίνα. Επίσης  να τα μιλάτε με λίγα λόγια κοιτάζοντας τα μέσα στα μάτια, γιατί έτσι θα καταλάβουν ότι τους λέτε κάτι σημαντικό και τελειώνετε τα λόγια σας με μία θερμή και ζεστή αγκαλιά.

Αγαπητοί γονείς, η όλοι κατάσταση είναι δύσκολή αλλά ας μην σας αγχώνει στο σημείο που δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα. Δεν την ελέγχουμε μόνο εμείς ατομικά  αλλά και  πολλοί  άλλοι  παράγοντες. Βέβαια, το θέμα της ενημέρωσης και της ανακούφισης των φόβων των παιδιών σας είναι δική σας μέριμνα.

Η φύση πραγματικά έχει οπλίσει τους γονείς με απίθανες ικανότητες για να διαχειρίζονται απαιτητικές καταστάσεις, για αυτό απλώς χαμογελάστε στα παιδιά σας και τα απαραίτητα λόγια θα σας έρθουν, γιατί θα τα απαγορεύσει η αγάπη!!!.

Παρόλο που αυτή η κατάσταση μας φαίνεται απίστευτα δύσκολή, αν ο καθένας από μας ανταποκριθεί στο δικό του ρόλο, θα βγούμε όλοι  πιο ανθεκτικοί και δυνατοί.  

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Τζιτζικώστα-Μητσοτάκη χθες στη Θεσσαλονίκη - Αμοιβαία ικανοποίηση από την άριστη συνεργασία Περιφέρειας – Κυβέρνησης

Συνάντηση Τζιτζικώστα-Μητσοτάκη χθες στη Θεσσαλονίκη...

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε...

Δήμος Νάουσας: Στον «Φιλόδημο ΙΙ » η προμήθεια καινοτόμων στεγάστρων λεωφορείων, προϋπολογισμού 61.986 ευρώ

Δήμος Νάουσας: Στον «Φιλόδημο ΙΙ » η προμήθεια...

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει για τον Δήμο Νάουσας η...

Τάσος Μπαρτζώκας:   «Ο κλάδος των δικηγόρων πρέπει να στηριχθεί»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Ο κλάδος των δικηγόρων πρέπει να...

 Με κοινοβουλευτική αναφορά του Τάσου Μπαρτζώκα,...

Ανοιχτή επιστολή στον  Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, έστειλε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Φρ. Καρασαρλίδου,  για δύο σημαντικά θέματα του Νομού.

Ανοιχτή επιστολή στον Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Επιστολή Καρασαρλίδου σε Τζιτζικώστα  για κάθετο...

ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ: Παράταση αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ: Παράταση αποπληρωμής...

 Την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής των...

Δ. Διαμαντόπουλος  στον ΑΚΟΥ 99.6: Μείζον θέμα οι άδειες των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Δ. Διαμαντόπουλος στον ΑΚΟΥ 99.6: Μείζον θέμα οι άδειες...

Για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή...

4-10 Ιουνίου στις 9.00 μ.μ. - 2o Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου στο ΣΤΑΡ της Βέροιας

4-10 Ιουνίου στις 9.00 μ.μ. - 2o Φεστιβάλ Θερινού...

Φέτος το καλοκαίρι το θερινό σινεμά του ΣΤΑΡ στη ...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΊΔΗΣ:  2019-2020, ένας χρόνος μετά τη μεγάλη νίκη!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΊΔΗΣ: 2019-2020, ένας χρόνος μετά τη μεγάλη...

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου, από τις ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κατέληξε σήμερα πρωί Τρίτης, μετά από νοσηλεία 6 ημερών στο νοσοκομείο Βέροιας, ο γνωστός Σελιώτης Γιάννης Κόκκινος(Πατσιαβούρας) σε ηλικία 74 ετών. Παλιός αυτοκινητιστής και επί χρόνια μέχρι την...

Σε ηλικία 84 χρονών έφυγε από τη ζωή, ο Βεροιώτης πολιτικός μηχανικός Δημήτρης (Τάκης)Ζαμάνης, με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση στον τόπο του και τον Νομό Ημαθίας, από την δεκαετία του 1970 και μέχρι τις...

-Να προχωρήσουν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ Για όλα τα σημαντικά θέματα της Ημαθίας και όχι μόνο, μίλησε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου χθες το μεσημέρι σε ραδιοφωνική...

Εν μέσω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της επιδημίας του covid-19, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των αποφοίτων της Νομικής Σχολής “FORDHAM  LAW” Νέας Υόρκης του έτους 2020.@@ads-313@@ Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, η...