«…Εκ θανάτου προς ζωήν  και εκ γης προς ουρανόν, ημάς διεβίβασεν» (Κανόνας του Πάσχα: Ωδή Α΄)

«…Εκ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν, ημάς διεβίβασεν» (Κανόνας του Πάσχα: Ωδή Α΄)

Του ιερέως
Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Η Ανάσταση του Χριστού, φίλοι αναγνώστες, αποτελεί γεγονός μοναδικό στην ιστορία όλων των αιώνων και θεμελιωδέστερη αλήθεια της χριστιανικής πίστεως. Αποτελεί το επιστέγασμα του απολυτρωτικού Του έργου και είναι το πιο υπέροχο θαύμα απ’ όλα τα θαύματα του Κυρίου. Είναι η νίκη ενάντια στο θάνατο και στις δυνάμεις του σκότους.
Ο κυρίαρχος της ζωής και του θανάτου, «διέρρηξε τας πύλας του Άδου», «συνέτριψε μοχλούς αιωνίους» και λύτρωσε το ανθρώπινο γένος από το βάρος του θανάτου, οδηγώντας το στη χαρμόσυνη βεβαιότητα της αθανασίας.
Από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού ανέτειλε η σωτηρία και η αιώνια χαρά. Ανέστη εκ του θανάτου ο Κύριος και «αύθις εκ του τάφου ωραίος δικαιοσύνης ημίν έλαμψεν ήλιος».
Ανέστη ο Κύριος και «εκ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν ημάς διεβίβασεν». Η ζωή μας απέκτησε διαφορετικό νόημα. Άνοιξες ο δρόμος για την αθανασία και την πνευματική ελευθερία και ενισχύθηκε η ελπίδα μας να φτάσουμε στο Θεό. Η υπέρτατη θυσία του Χριστού μας οδήγησε στην Αλήθεια.
Η Ανάσταση του Κυρίου είναι συνανάσταση του ανθρώπου, θρίαμβος του καλού, ανακαινισμός και αφθαρτοποίηση. Είναι και μήνυμα υπέρβασης, χαράς και συλλογικότητας, που απευθύνεται σε όλους. Είναι θαυμαστή ενέργεια που δίνει ελπίδα, όνειρο και όραμα μαζί στον άνθρωπο.
Αυτή την ημέρα καλούμαστε όλοι να νεκρώσουμε τον παλαιό μας εαυτό «συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις».
Να δείξουμε πνεύμα Χριστού, αγάπη σε όλους, συγχωρητικότητα, συγκατάβαση και φιλαλληλία, αλλά και αγωνιστικότητα και αυτοθυσία.
Να ακολουθήσουμε το δρόμο που μας υπέδειξε Εκείνος, και να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή, απαλλαγμένη από τις ασθένειες της ψυχής, που μας κυριεύουν…
Μια νέα ζωή, όπου θα βασιλεύει η ελπίδα. Ας λαμπρύνουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας, για να γίνουμε κοινωνοί αυτής της νέας ζωής.
Έχουμε, όμως, κι άλλο ένα χρέος ιερό: Να αγωνιστούμε για την ανάσταση της πατρίδας μας, που διέρχεται μια από τις σοβαρότερες, ίσως, κρίσεις της ιστορίας της.
Στα χρόνια της σκλαβιάς, η Ανάσταση του Χριστού ενίσχυε και δυνάμωνε την ελπίδα για την Ανάσταση του Γένους.
Και στην πολύπαθη χώρα μας, επικρατούν συνθήκες καταπιεστικές και ο λαός βιώνει τον πόνο από το τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο και την απώλεια της εθνικής του κυριαρχίας. Ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης και οδηγείται σταδιακά στη μελαγχολία και την παραίτηση. Η τελευταία, όμως, μειώνει την αγωνιστικότητα και την ελπίδα για νίκη και έξοδο από τα αδιέξοδα.
Κι εδώ ο Χριστός μας υποδεικνύει τον δρόμο, το δρόμο του αγώνα και της θυσίας, που κάνει τα αδύνατα δυνατά, το μοναδικό ου οδηγεί «εκ θανάτου προς ζωήν», στη λύτρωση και τη σωτηρία μας.
Έτσι, και η Ανάσταση της πατρίδας μας θα γίνει κατορθωτή. Εύχομαι, φίλοι αναγνώστες, την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ, να την γιορτάσουμε του χρόνου στους ναούς μας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...