«…ως δύσχρηστον τον δίκαιον αποκτείναι…»  (Όρθρος Μ. Τετάρτης: Γ΄ Ωδή)

«…ως δύσχρηστον τον δίκαιον αποκτείναι…» (Όρθρος Μ. Τετάρτης: Γ΄ Ωδή)

Του ιερέως: Παναγιώτου Σ.  Χαλκιά

 Πρώτη φορά, μετά από 57 χρόνια ιερατικής διακονίας, φίλοι αναγνώστες, παρακολούθησα την «ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας» στο σπίτι μου, από την τηλεόραση. Καταλαβαίνετε τα συναισθήματά μου. Στο σπίτι μου, λοιπόν, έκανα μερικές σκέψεις σχετικές με τα γραφόμενα στην επικεφαλίδα του παρόντος, τις οποίες και καταθέτω:

Στην ισοπεδωτική εποχή μας, το να παραμείνεις άκαμπτος και αλύγιστος, όταν πέσει πάνω σου το βάρος όλων των άλλων, είναι ένα άθλημα τίμιο και δυσκολοκατόρθωτο. Το να αντικρίζεις στητός τους σκοπούς που έχεις τάξει στη ζωή σου, περιφρονώντας τις φτωχές ανθρώπινες φιλαρέσκειες, είναι μια πράξη πολύ δύσκολη.

Το να βλέπεις γύρω σου τους άλλους να σε επαινούν πάντα ικανοποιημένοι ή να σου χαμογελούν γιατί ανταποκρίθηκες στις όποιες απαιτήσεις τους, δεν είναι παρά οικτρή ματαιοδοξία.

Οι σκέψεις μου αυτές, ως προείπα, γεννήθηκαν μέσα μου τα βράδια της Μ. Εβδομάδας και ιδιαίτερα όταν ψάλλονταν ο Όρθρος της Μ. Τετάρτης. Εκεί, ένα από τα τροπάρια της Γ΄ ωδής λέγει: «Το δεινόν βουλευτήριον των ανόμων, σκέπτεται, θεομάχου ψυχής υπάρχον, ως δύσχρηστον τον δίκαιον αποκτείναι, Χριστόν, ω ψάλλομεν, ου ει Θεός ημών και ουκ έστιν άγιος πλην σου Κύριε».

Με άλλα λόγια, ένα βασικό αίτιο που οδηγήθηκε ο Χριστός στο Σταυρό, ήταν και το ότι δεν υποτάχθηκε στις παράλογες απαιτήσεις των Φαρισαίων να τον χρησιμοποιήσουν ως συνεργό τους.

Έτσι, σκέφτηκα, ο δίκαιος άνθρωπος ήταν πάντα «κάρφος» στα μάτια των αστόχαστων ανθρώπων, όσων πιστεύουν πως μπορούν με τη βία, την ψευτιά, την ευλυγισία ή την πονηριά, να κυβερνήσουν αυτόν τον κόσμο.

Ποιος, όμως, είναι ο δίκαιος; Οπωσδήποτε όχι μόνο εκείνος που διακρίνεται για τη δικαιοκρισία του, που αγωνίζεται να εφαρμόσει στην καθημερινή του ζωή κανόνες δικαίου, που ζυγίζει κάθε φορά τις πράξεις τις δικές του ή των άλλων με απόλυτη αντικειμενικότητα. Γενικότερα, δίκαιος είναι εκείνος που, πιστεύοντας σε αιώνιες αξίες και στην πρωταρχική σημασία του ήθους, αγωνίζεται για την άνοδο της ποιότητας τη ζωής. Αυτός που προσηλώνεται με πάθος σε ό,τι αληθινά δείχνει νόημα στην επίγεια ζωή, σε ό,τι γνήσιο δίνει χαρά στην ανθρώπινη ψυχή, σε ό,τι οδηγεί τον άνθρωπο προς τα «άνω», προς τον ουρανό. Αυτός που με ευσυνειδησία επιτελεί την αποστολή του, υπηρετεί με ακαμψία τα ιδανικά του, δεν προσαρμόζεται με ευχέρεια, δεν παραδίδεται αμαχητί, δεν οδηγείται εύκολα στους συμβιβασμούς.

Αυτός ο άνθρωπος, όπως τον περιέγραψα, δεν είναι εύχρηστος στα χέρια των «επιτήδειων» και «πρακτικών» της εποχής μας. Δεν υπάρχουν δυνατότητες για να «χρησιμοποιηθεί» ως όργανο για τις ύποπτες επιδιώξεις τους.

Ο δίκαιος, στις μέρες μας είναι ο άνθρωπος που δεν δέχεται να μεταβληθεί σε φερέφωνο, δεν πνίγει την φωνή της συνείδησής του απλώς και μόνο για να γίνει αρεστός. Υποταγμένοι, οι πιο πολλοί, σε μικροψυχίες και ανεκδιήγητες ευτέλειες, ηδονίζονται όταν υποτάσσουν και άλλους, όταν οι άλλοι αγόγγυστα, ανεξέλεγκτα και πριν από όλα, χωρίς κρίση, υποκύπτουν στις πιο περίεργες ιδιοτροπίες τους.

Οι πιέσεις παρουσιάζονται έντονες και ποικίλες. Συκοφάντηση, διασυρμός, άρνηση της αξίας, εκστρατεία του πλήθους εναντίον του.

Ο δίκαιος, όμως, δεν υποχωρεί, δεν λυγίζει. Αντίθετα, προχωρεί για την πραγματοποίηση των σκοπών του, με βαθύ αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας.

Η ακαμψία του, φίλοι αναγνώστες, πιστοποιεί τη δυσχρηστία του.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...