Την παράταση  ισχύος του νόμου   περί δήλωσης  αδήλωτων  τετραγωνικών στους Δήμους, ζητούν  οι μηχανικοί  του ΤΕΕ Ημαθίας

Την παράταση ισχύος του νόμου περί δήλωσης αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους, ζητούν οι μηχανικοί του ΤΕΕ Ημαθίας

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η Ν.Ε. Ημαθίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ (ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ  - Ν.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ), ζητά την παράταση ισχύος του νόμου  περί δήλωσης αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Όπως καλά γνωρίζετε, η προθεσμία υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών και υποβολής δικαιολογητικών λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί πάνω από 1.500.000 δηλώσεις, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταχωρούνται πάνω από 6000 δηλώσεις ημερησίως. Ωστόσο, αντικειμενικές δυσκολίες καθιστούν την λήξη ισχύος του νόμου 4495/2017 ανέφικτη. 

Είναι προφανές, ότι οι μηχανικοί οι οποίοι, βρισκόμενοι σε διαρκή κρίση εδώ και δέκα και πλέον χρόνια, αναζητούν κάθε ευκαιρία να εργαστούν, δεν καθυστερούν, ούτε εφησυχάζουν. Αντιθέτως, προσπαθούν καθημερινά να ασκήσουν το επάγγελμά τους και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας μια σειρά αντικειμενικών δυσκολιών, που άλλοτε οφείλονται σε διαχρονικές γραφειοκρατικές παθογένειες, άλλοτε σε τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν στον μηχανισμό διεκπεραίωσης των υποθέσεων, που χειρίζονται. Το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για υπαγωγή στον νόμο και κατά συνέπεια  ο μεγάλος όγκος δεδομένων, έχει καταστήσει την λειτουργία της πλατφόρμας του ΤΕΕ προβληματική, καθώς δεν ανταποκρίνεται. Οπότε, αυτή η απλή αίτηση που ισχυρίζεστε ότι χρειάζεται να γίνει από έναν μηχανικό, για την τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ούτε καν αυτή καθεαυτή. Ο συνδυασμός δε με την δήλωση των τετραγωνικών στους ΟΤΑ καθιστά την διαδικασία εξαιρετικά ψυχοφθόρα, τόσο για τους πολίτες όσο και για του μηχανικούς όλης της χώρας.

Δεν θα ήταν περιττό να εξηγήσουμε την διαδικασία υπολογισμού αυθαίρετων κτισμάτων από τους μηχανικούς, καθώς περιλαμβάνει:

• αυτοψία στο εκάστοτε ακίνητο και επιμέτρηση

• αναζήτηση νομιμοποιητικών εγγράφων

• αναζήτηση οικοδομικών αδειών και σχεδίων στα αρχεία των  Υ.ΔΟΜ.

• σχεδιασμός υφιστάμενης κατάστασης (στο γραφείο)

• υπολογισμός διαφορών, κατηγοριοποίηση αυτών και υπολογισμός προστίμων  

Οι λόγοι, λοιπόν, για τους οποίους θα πρέπει να επανεξετάσετε την παράταση της ισχύος του Ν. 4495/2017, σε όλες του τις κατηγορίες, αλλά και την, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των ιδιοκτητών, δήλωση των σωστών τ.μ. στους Δήμους, είναι οι παρακάτω: 

• Λόγω επιδημίας υπολειτουργούν όλες οι Υπηρεσίες στις οποίες θα πρέπει να απευθυνθεί κάποιος για να προχωρήσει στην υποβολή της υπαγωγής.

• Οι γραμματείες των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) αδυνατούν να εξυπηρετήσουν λόγω αυξημένης ζήτησης αντιγράφων (σχεδίων κλπ), με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αναμονή που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τον ένα μήνα. Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι αδύνατη η υπαγωγή στο Νόμο  και η καταχώρηση των αρχείων δηλώσεων προηγούμενων Νόμων.

• Επιπλέον οι επιτροπές των αυθαίρετων κατασκευών δεν έχουν συσταθεί, το δε Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εκτός των δικών του αρμοδιοτήτων έχει επιφορτιστεί και με τις αρμοδιότητες της επιτροπής των αυθαιρέτων και αδυνατεί να  ανταπεξέλθει λόγω μεγάλου όγκου υποθέσεων.

• Επισημαίνεται ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και στην πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών στους Δήμους λόγω υπολειτουργίας των υπηρεσιών του Τ.Ε.Ε., με αποτέλεσμα να χάσουν την προθεσμία για τη διόρθωση τετραγωνικών άνευ προστίμων.

• Ο δασικός χαρακτήρας ή μη της έκτασης που βρίσκεται το ακίνητο, ώστε να είναι σαφές αν μπορεί να ενταχθεί ή όχι, στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων.

Πλέον όλων αυτών, ο φόρτος εργασίας των μηχανικών για τη σύννομη περαίωση των εκατομμυρίων δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης πλησιάζει στο ίδιο χρονικό διάστημα με την ηλεκτρονική υποβολή όλων των αρχείων των προηγούμενων νόμων τακτοποίησης αυθαιρέτων, καθιστά σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών.

Κύριε Υπουργέ,

Για όλους τους παραπάνω λόγους και έπειτα από πολλά αιτήματα συναδέλφων μηχανικών, σας παρακαλούμε, να υιοθετήσετε την πρόταση του Τ.Ε.Ε. Ν.Ε. Ημαθίας καθώς και του Τ.Ε.Ε. και να παρατείνεται τον χρόνο ισχύος του Ν. 4495/2017 μέχρι την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας κτιρίων, καθώς η Πολιτεία θα πρέπει να τοποθετηθεί θεσμικά, εξετάζοντας προσεκτικά τους αντικειμενικούς λόγους παράτασης της εν εξελίξει διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων και παράλληλα με τη χορήγηση της παράτασης, να μεριμνήσει, ώστε να  επιλυθούν τα αντικειμενικά προβλήματα, στο βαθμό που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Για τη  Ν.Ε Ημαθίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Ο πρόεδρος

Παλουκίδης Α. Κωνσταντίνος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...