Πέντε βασικά ζητήματα λογιστών και φοροτεχνικών συζήτησαν Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ΠΟΦΕΕ

Πέντε βασικά ζητήματα λογιστών και φοροτεχνικών συζήτησαν Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ΠΟΦΕΕ

Τα θέματα, που βιώνουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί στην καθημερινότητά τους, σε σχέση τόσο με το νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον, όσο και με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες – φορολογουμένους, συζήτησαν τα Προεδρεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της ΠΟΦΕΕ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε – μεταξύ άλλων – σε πέντε βασικά ζητήματα, για τα οποία συμφώνησαν στις παρακάτω προτάσεις:

Πλήρης κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του Ν.2873/2000. Η υποβολή των δηλώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών κωδικών taxis των εξουσιοδοτημένων προς τούτο, λογιστών – φοροτεχνικών και μόνο, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ασκούν νόμιμα το επάγγελμα.

Άμεση νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα. Στη νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προβλεφθεί καταλογισμός ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θεωρούμε δίκαιο να επιβάλλονται πρόστιμα στους φορολογουμένους για παραλείψεις και για εκπρόθεσμες υποβολές για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνοι. Σε περίπτωση που υπάρχουν καθυστερήσεις ενημέρωσης από την πλευρά του δημοσίου να δίδεται ο απαραίτητος για τις υποβολές πρόσθετος χρόνος. Το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος είναι το τετράμηνο, από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Η ασφάλεια και υγεία στην εργασία και η πρόληψη του εργασιακού κινδύνου αποτελεί νομική και ηθική υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας. Το ΟΕΕ, θεωρεί ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η νομοθέτηση της δυνατότητας μετάθεσης των προθεσμιών των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών, οι οποίοι βεβαιωμένα πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. Με τη ρύθμιση αυτή, αποφεύγεται η επιβολή των προστίμων που καλείται τις περισσότερες φορές να πληρώσει ο λογιστής - φοροτεχνικός, του οποίου θίγεται η επαγγελματική αξιοπιστία και συνέπεια, παρά την αγωνία του να ξεπεράσει τον κίνδυνο λόγω της κατάστασης της υγείας του. Η πρότασή μας είναι να συμπληρωθεί το άρθρο 93 του Ν. 4764/2020 με τις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας λογιστή – φοροτεχνικού, κύησης - λοχείας ή θανάτου, με δυνατότητα παράτασης υποβολής των δηλώσεων των πελατών τους μέχρι τέσσερις μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του νοσήματος και μετά από πιστοποίηση της αρμόδιας υγειονομικής Επιτροπής.

Η επικαιροποίηση του ισχύοντος κώδικα Δεοντολογίας καθώς και ο ορισμός ελάχιστων αμοιβών κρίνονται ως επιτακτικές ανάγκες από το σύνολο του κλάδου.

Εξορθολογισμός διατάξεων προστίμων. Να εφαρμοστεί άμεσα η πρόσφατη διάταξη που ισχύει στα φυσικά πρόσωπα,  με όριο τα 100 ευρώ διαφοράς φόρου, και στα νομικά πρόσωπα. Πρέπει να γίνει ριζικός εξορθολογισμός του εξοντωτικού ποινολογίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από πλευράς ΟΕΕ, ο Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Παπαδημητρίου, ο Α’ Αντιπρόεδρος, Αβραάμ Πανίδης, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Διονυσόπουλος και ο Οικονομικός Επόπτης, Κώστας Μανούσος, οι οποίοι και υποδέχτηκαν, στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από πλευράς ΠΟΦΕΕ, τον Πρόεδρο, Βασίλη Καμπάνη, τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Χριστοφοράκη, τον Α’ Αντιπρόεδρο, Αστέριο Νάκα, τον Β’ Αντιπρόεδρο Αστέριο Σιδερίδη και τον Ταμία, Θωμά Γρηγορίου.

Και οι δύο πλευρές ευελπιστούν η συνάντηση αυτή να αποτελέσει μια νέα αρχή διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας, προς όφελος των λογιστών– φοροτεχνικών, μεταξύ της ΠΟΦΕΕ – που αποτελεί το δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο για λογιστές-φοροτεχνικοί Ελεύθερους Επαγγελματίες - και του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, που είναι ο θεσμικός Φορέας του επαγγέλματος και επιστημονικός σύμβουλο της Πολιτείας για τα θέματα της οικονομίας.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...