«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ…»

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ…»

Γράφει ο

Παναγιώτης

Παπαδόπουλος

Φιλόλογος

« Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού, και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν.» Βίβλος

Οι ηγέτες του Σοβιετικού Καθεστώτος μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων, έδειξαν επιθετικές διαθέσεις στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη του Ρωσικού λαού. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο ανήθικο να την υποβαθμίσουν στα μάτια των χριστιανών και να την απορρίψουν. Ένας τρόπος από αυτούς ήταν η επιτιμητική και απαξιωτική προπαγάνδα. Κάποια φορά κάλεσαν τους κατοίκους μιας πόλης σε μια μεγάλη αίθουσα να παρακολουθήσουν ενημερωτική διάλεξη για τις αρνητικές αλήθειες της ορθοδοξίας. Μίλησαν οι εισηγητές με σκοπό την αποδόμηση της δογματικής εικόνας, όπως την είχαν υιοθετήσει και πιστέψει οι ορθόδοξοι πολίτες. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ένας από τους εισηγητές ρώτησε τους παρισταμένους, αν έχει να ρωτήσει κανείς. « Άκρα του τάφου σιωπής..» στην αίθουσα βασιλεύει. Κάποια στιγμή σηκώθηκε από το πλήθος ένας ηλικιωμένος και στάθηκε για λίγα λεπτά άφωνος. Το άσπρο χρώμα των μαλλιών του ενώ το βλέμμα του ήρεμο και γαλήνιο. Αφού όρθωσε το κορμί του και το βλέμμα προς τους περιφρονητές της λατρείας του, άρχισε να ψάλλει δυνατά: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών …»ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε για την αποχώρηση. Σε λίγο σηκώθηκαν στην αίθουσα μερικοί, στη συνέχεια πολλοί και τέλος όλοι τον μιμήθηκαν και άρχισαν να βγαίνουν έξω, ενώ ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη…» Μόλις βγήκαν όλοι έξω πηγαίνοντας στα σπίτια τους, ενώ συνέχισαν να ψάλλουν χωρίς φόβο και πάθος. Τώρα κατάλαβαν οι διώκτες του θρησκευτικού συναισθήματος ότι οι ρίζες της χριστιανοσύνης είναι βαθιές και ποτίζονται στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού ενώ για τους χριστιανούς τα λόγια αυτά αποτελούν την ιαχή του νικητή του θανάτου. Ο ύμνος αυτός δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις και διαπραγματεύσεις. Ο εκχριστιανισμός των Ρώσων μετρούσε χίλια χρόνια και έφτανε μέχρι τον Βλαδίμηρο τον Α’, το έτος 988, στην τότε πρωτεύουσα ης Ρωσίας ,στο Κίεβο. Τότε με προτροπή του Βλαδίμηρου έγινε ο εκχριστιανισμός του σλαβικού λαού των Ρώσων και η ομαδική βάπτιση στους ποταμούς. Ήταν μια συμφωνία του ρώσου ηγεμόνα με τον Αυτοκράτορα Βασίλειο Β’ με αντάλλαγμα το γάμο του με την Πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του. Ο ρωσικός λαός έκτοτε παραμένει μέχρι σήμερα πιστός στις παραδόσεις και τα δόγματα της ορθοδοξίας. « Ο Ρώσος ηγεμόνας ζήτησε ως σύζυγο την αδελφή του Βασίλειου Άννα και ως αντάλλαγμα δέχτηκε να εκχριστιανιστούν ο ίδιος και ο λαός του. Η Άννα ήταν τότε περίπου 25 ετών. Αρχικά αντέδρασε έντονα. Όπως γράφει ο G. Ostogorsky.

Σήμερα την εποχή της καταναλωτικής κοινωνίας και της αμφισβήτησης των πάντων που ζούμε, πολλοί πιστεύουν ότι το χριστιανικό φρόνημα και οικοδόμημα πέρασε στο περιθώριο. Αν πιστεύουν ότι οι χριστιανικές παραδόσεις και οι αξιακές αρχές των χριστιανών ,αποχρωματίστηκαν κάνουν τραγικό λάθος. Δεν αντιλήφθηκαν το νόημα της Ανάστασης του Χριστού. Ότι «Ανέστη Χριστός και πεπτώκασι δαίμονες.» Η διάδοση του χριστιανικού κηρύγματος δοκιμάστηκε τους τρεις πρώτους αιώνες. Ήταν η εποχή των ρωμαϊκών διωγμών που άφησε πλήθος αγίων που γνώρισαν μαρτυρικό θάνατο και πότισαν με το αίμα τους τα θέατρα και τα νεκροταφεία. Από το 325 με τις Οικουμενικές Συνόδους και μετά, ο χριστιανισμός αντιμετώπισε με πλήρη επικράτηση τις αιρετικές δοξασίες και τις πλάνες κάποιων ομόδοξων πιστών.

Εμπλουτισμένη η λειτουργική ζωή της λατρείας με τις ομιλίες των Μεγάλων Πατέρων και τους ύμνους των μελωδών προσφέρει σήμερα την κατανυκτική ατμόσφαιρα και τα πνευματικά διδάγματα στους πιστούς. : «.Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνι. Εορταζέτω γουν πάσα κτίσις»

Έτσι, σήμερα, θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε ,μέχρι το Γολγοθά τα βήματα των σταυρωτών του Χριστού για να χαρούμε το εκ του κενού τάφου φώς και την αλήθεια της Ανάστασής του ψάλλοντας και ευχόμενοι σε όλους: «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ, ΘΑΝΑΤΩ ΘΆΝΑΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΝΗΜΑΣΙ ΖΩΗΝ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΟΝ»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...