Αυτοδιοίκηση: Το εκλογικό φαινόμενο του Κώστα Καλαϊτζίδη

Αυτοδιοίκηση: Το εκλογικό φαινόμενο του Κώστα Καλαϊτζίδη


Του Χρήστου Μπλατσιώτη

Διανύουμε ήδη την πρώιμη μετεκλογική περίοδο των Αυτοδιοικητικών εκλογών της χώρας και είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσουμε στοιχεία από τους εκλογικούς αριθμούς για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Βασιζόμενος στα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης και στα αντίστοιχα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ασχολήθηκα με το «φαινόμενο Καλαϊτζίδη». Εννοώ τον σημερινό Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη ο οποίος ήταν υποψήφιος στον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ημαθία και στις πρόσφατες εκλογές κατάφερε ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα το οποίο, κατά την άποψή μου, είναι άξιο ειδικής δημοσιογραφικής μελέτης και δείτε παρακάτω τι εννοώ:

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών, ο συνδυασμός «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα έλαβε συνολικά στην Ημαθία 44.821 ψηφοδέλτια από τα οποία ο πλειοψών περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καλαϊτζίδης έλαβε 19.575 σταυρούς που αναλογούν ως «επιρροή» με το 43,60% των ψήφων του συνδυασμού της «Αλληλεγγύης» σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Πρόκειται για μια επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο μεταξύ των πρώτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, τόσο σε σχέση με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα όπου ξεπέρασε σε ποσοστό επιρροής τις εκλογικές επιδόσεις των κορυφαίων της Θεσσαλονίκης όπως η Πατουλίδου, ο Γιουτίκας, ο Πρέλεβιτς και παράλληλα πέτυχε μακράν μεγαλύτερη επιρροή στους ψηφοφόρους της «Αλληλεγγύης» έναντι των Αντιπεριφερειαρχών των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων που επίσης ήταν υποψήφιοι δηλαδή σε Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική. Το ίδιο σε σχέση με τους άλλους συνδυασμούς των υποψηφίων περιφερειαρχών αφού οι 19.575 σταυροί του Κώστα Καλαϊτζίδη δεν μπορούν να μπουν σε σύγκριση (πάντα για την Ημαθία) ούτε με τους 7.168 σταυρούς του Χρήστου Παπαστεργίου (Πράξεις για τη Μακεδονία) ούτε με τους 5.659 σταυρούς του Σωτήρη Αβραμόπουλου (Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας) ούτε με τους 4.806 σταυρούς του Γιάννη Μυλόπουλου (Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Μάλιστα, ο Κώστας Καλαϊτζίδης στις εκλογές του 2023 βελτίωσε κατά 2,5 μονάδες το ενδοπαραταξιακό ποσοστό του, σε σχέση με τις εκλογές του 2019, καθώς το 2019 είχε ποσοστό επιρροής 41,3% των ψήφων (λαμβάνοντας 20.826 ψήφους έναντι των 50.379 του Τζιτζικώστα σε όλη την Ημαθία ) ενώ τώρα το πήγε στο 43,60%. Η δε αύξηση του ποσοστού παρά τη μείωση των ψήφων εξηγείται από τη μείωση των εγκύρων του 2023 κατά 10% περίπου έναντι αυτών του 2019.

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πιο αναλυτικά: Στη Θεσσαλονίκη, ο συνδυασμός του Απόστολου Τζιτζικώστα έλαβε συνολικά 217.746 ψηφοδέλτια από τα οποία η πλειοψηφούσα περιφερειακή σύμβουλος Βούλα Πατουλίδου πήρε 22.562 σταυρούς που ισοδυναμούν με το 11,6% των ψήφων του συνδυασμού σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Και επειδή ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι που αποφεύγουν να δουν το μέγεθος της σταυρών που έλαβε ο Κ. Καλαίτζίδης και θα ισχυριστούν ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων οπότε οι ψήφοι μοιράστηκαν, θα συμπληρώσω ότι ακόμη και έτσι το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν οι 6 πρώτοι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του Τζιτζικώστα (στη Θεσσαλονίκη) ανέρχεται στις 91.121 ψήφους (Βούλα Πατουλίδου 25.262, Κώστας Γιουτίκας 20.147, Μπάνε Πρέλεβιτς 12.523, Σωκράτης Δωρής 11.305, Άγγελος Χαριστέας 11.205, Νίκος Τζόλας 10.679) κι αυτό αναλογεί με το 41,84% των ψήφων του συνδυασμού στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή και πάλι ο Κώστας Καλαϊτζίδης, αναλογικά, πέτυχε μεγαλύτερο ενδοπαραταξιακό ποσοστό από αυτό που αναλογεί συνολικά στους 6 πρώτους υποψήφιους του Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη.

Με τους 19.575 σταυρούς που συγκέντρωσε ο Κώστας Καλαίτζίδης στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, έρχεται τρίτος «αριθμητικά» στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (όχι μόνο από τους υποψήφιους της «Αλληλεγγύης» αλλά από τους υποψήφιους όλων των συνδυασμών συνολικά) και είναι «πίσω» από τους δύο πρώτους του Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκης, τη Βούλα Πατουλίδου που πήρε 25.262 ψήφους και τον Κώστα Γιουτίκα που πήρε 20.147 ψήφους.

ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η «διαφορά» στο μέγεθος των ψήφων του Κώστα Καλαϊτζίδη είναι εμφανής και σε σύγκριση με τους πρώτους του συνδυασμού του Απόστολου Τζιτζικώστα και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα:

Στην Π.Ε. Κιλκίς πλειοψήφησε η Νατάσσα Σωτηριάδου (Αλληλεγγύη) με 6.502 ψήφους και ποσοστό που αναλογεί στο 23,79% των ψήφων του συνδυασμού στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα.

Στην Π.Ε. Πέλλας πλειοψήφησε ο Δάνης Τζαμτζής (Αλληλεγγύη) με 13.139 ψήφους και ποσοστό που αναλογεί στο 25,26% των ψήφων του συνδυασμού στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα.

Στην Π.Ε. Πιερίας πλειοψήφησε η Σοφία Μαυρίδου (Αλληλεγγύη) με 14.489 ψήφους και ποσοστό που αναλογεί στο 29,5% των ψήφων του συνδυασμού στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα.

Στην Π.Ε. Σερρών πλειοψήφησε ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος (Αλληλεγγύη) με 13.462 ψήφους και ποσοστό που αναλογεί στο 21,88% των ψήφων του συνδυασμού στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα.

Στην Π.Ε. Χαλκιδικής πλειοψήφησε η Κατερίνα Ζωγράφου (Αλληλεγγύη) με 11.777 ψήφους και ποσοστό που αναλογεί στο 29,77% των ψήφων του συνδυασμού στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα.

Συμπέρασμα: Όταν σχεδόν ο 1 στους 2 Ημαθιώτες που πήγαν να ψηφίσουν τον Τζιτζικώστα επέλεξαν να ψηφίσουν και τον Καλαϊτζίδη κι όταν σχεδόν οι 3 στους 10 Ημαθιώτες που γενικά συμμετείχαν στις εκλογές επέλεξαν να ψηφίσουν τον Αντιπεριφερειάρχη τους, τότε αυτό δεν είναι ένα απλό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά είναι μια εκλογική επίδοση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Και εάν κάνουμε τη σύγκριση με το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου όπου το κυβερνητικό κόμμα έλαβε περίπου 30.000 ψήφους στην Ημαθία, η φετινή επίδοση των σχεδόν 20.000 σταυρών του Κώστα Καλαϊτζίδη δείχνει ότι τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας δεν τον ψήφισαν μόνο Νεοδημοκράτες αλλά είχε μια υποστήριξη υπερκομματικού χαρακτήρα. Κι αυτό είναι κάτι ακόμη που επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Δεν θέλω να το «τραβήξω» παραπέρα όμως ένα έχετε υπομονή και κάνετε σύγκριση με τα αποτελέσματα των πρώτων της Α’ Κυριακής των Περιφερειακών Εκλογών τόσο στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, θα βρείτε ότι κανένας δεν πέτυχε τόσο μεγάλο ποσοστό επιρροής σε ψηφοφόρους σαν αυτό που πέτυχε ο Κώστας Καλαϊτζίδης. Κάνοντας αυτή τη σύγκριση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας έρχεται πρώτος σε όλες τις περιφέρειας της Μακεδονίας.

Και να σας πω την αλήθεια, δεν το έψαξα αναλυτικά σε πανελλαδικό επίπεδο όμως είμαι σίγουρος ότι κι εκεί κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα. Ενδεικτικά όμως αν το δούμε:

Η Χριστίνα Κεφαλογιάννη πρώτη στον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά (Αττική) με τις 12.230 ψήφους που έλαβε στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών αντιστοιχεί στο 11% του συνδυασμού της.

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος πρώτος στον συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη (Δυτική Ελλάδα) με τις 10.479 ψήφους που έλαβε στην ΠΕ Αχαΐας αντιστοιχεί στο 13,8%.

Η Δώρα Κολυνδρίνη - Χαλαστάρα πρώτη στον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού (Θεσσαλία) με τις 9.641 ψήφους που έλαβε στην ΠΕ Μαγνησίας αντιστοιχεί στο 32%.

Η Αγνή Νάκου – Δασούλα πρώτη στον συνδυασμό του Αλέξανδρου Καχριμάνη (Ήπειρος) με τους 8.324 ψήφους που έλαβε αντιστοιχεί στο 17,5%.

Ενώ ο Νικόλαος Συριγωνάκης πρώτος στον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη (Κρήτη) με τις 24.362 ψήφους που έλαβε στην ΠΕ Ηρακλείου είναι μεν ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος σε πανελλαδικό επίπεδο έχει όμως μόλις 19% ποσοστό στο σύνολο των ψήφων του συνδυασμού του και υπολείπεται κατά πολύ έναντι του αντίστοιχου 43,60% του Κώστα Καλαϊτζίδη.

Αλλά και σε «καθαρό» αριθμό σταυρών να το εξετάσουμε, ο Κώστας Καλαϊτζίδης με τους 19.575 σταυρούς που έλαβε, είναι πανελλαδικά τέταρτος σε όλη την Ελλάδα και υπολείπεται μόνο από την Βούλα Πατουλίδου (25.262 ψ.), το Νίκο Συριγωνάκη (24.362 ψ.) και τον Κώστα Γιουτίκα (20.147 ψ.). Τέταρτος σε αριθμό σταυρών σε όλη την Ελλάδα ρε φίλε….

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι αριθμοί λοιπόν λένε την αλήθεια και με βάση τους αριθμούς μιλάμε για «εκλογικό φαινόμενο Καλαϊτζίδη» χωρίς καμία δόση υπερβολής όχι μόνο σε επίπεδο Μακεδονίας αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το τεράστιο μέγεθος του εκλογικού αποτελέσματος του Κώστα Καλαϊτζίδη στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, από πολλές απόψεις. Και βέβαια όταν μπορείς και έρχεσαι πρώτος ανάμεσα στους πρώτους, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι έκανες έναν τεράστιας αποτελεσματικότητας προεκλογικό αγώνα (δεν το αμφισβητώ). Οφείλεται όμως κυρίως στο γεγονός ότι σε όλη τη θητεία σου, κέρδισες τον κόσμο πριν έλθει η ώρα να κερδίσεις τις εκλογές. Κέρδισες τον κόσμο διότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας σου μπόρεσες να επικοινωνήσεις σωστά μαζί τους, μετέδωσες κατανοητά το μήνυμα του έργου σου και απέδειξες στην πράξη ότι είχες συνέπεια, ήσουν ο ίδιος για όλους χωρίς εξαιρέσεις και προπαντός ότι λέγοντας λίγα έκανες πολλά. Τέτοια αποτελέσματα και τέτοιες επιδόσεις δεν γίνεται να είναι δουλειά μόνο ενός ή δύο μηνών. Είναι αποτέλεσμα θητείας. Αυτό πέτυχε ο Κώστας Καλαϊτζίδης, το πέτυχε επειδή το άξιζε και εκεί παραμένει επειδή το αξίζει. Τελεία και παύλα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...