Απεργία της ΑΔΕΔΥ και συλλαλητήριο στη Βέροια στις 28 Φεβρουαρίου- Θ. Κακαγιάννης: «Δεν είμαστε επαίτες, δικαιούμαστε τις αυξήσεις που μας υποσχέθηκαν και μία αξιοπρεπή διαβίωση» Συνέντευξη Τύπου χθες, από τον πρόεδρο του ΝΤ Ημαθίας και εκπροσώπους σωματε

Απεργία της ΑΔΕΔΥ και συλλαλητήριο στη Βέροια στις 28 Φεβρουαρίου- Θ. Κακαγιάννης: «Δεν είμαστε επαίτες, δικαιούμαστε τις αυξήσεις που μας υποσχέθηκαν και μία αξιοπρεπή διαβίωση» Συνέντευξη Τύπου χθες, από τον πρόεδρο του ΝΤ Ημαθίας και εκπροσώπους σωματε

Στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, συμμετέχει με συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας, με την συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Για την συγκέντρωση και τα αιτήματα της απεργίας, έδωσαν χθες Παρασκευή, στις 12.00 το μεσημέρι στο belouga της Βέροιας, συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Θόδωρος Κακαγιάννης, οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών συλλόγων  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ημαθίας, Σταυρούλα Μιχαηλίδου και Χαρά Αξούριστου αντίστοιχα, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων δήμου Βέροιας και αντιπρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Σάκης Χειμώνας, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου Βέροιας Βασίλης Κωνσταντινόπουλος και ο γενικός γραμματέας της νομαρχιακού τμήματος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΛΑΣ, Παναγιώτης Χατζησάββας.

«Λεφτά υπάρχουν, απλά ξοδεύονται αλλού»

«Μπορεί να πέρασαν 12 χρόνια από τότε που σταμάτησαν τα μνημόνια, όμως τα προβλήματα ακόμα συσσωρεύονται» υπογράμμισε ο κ. Κακαγιάννης, στο ξεκίνημα της συνέντευξης, εκτιμώντας ότι «λεφτά υπάρχουν, απλά ξοδεύονται αλλού». Αναφέρθηκε στις  χρόνιες, πολλές και οριζόντιες περικοπές με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 40% τα εισοδήματά τους και να υποστούν σημαντική επιβάρυνση, οι συνθήκες επιβίωσής τους.

Ποια είναι τα αιτήματα

«Γι αυτό θέλουμε στην κινητοποίηση να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Δεν είμαστε επαίτες, δικαιούμαστε και τις αυξήσεις που μας υποσχέθηκαν και μία αξιοπρεπή διαβίωση», πρόσθεσε ο κ. Κακαγιάννης και απαρίθμησε τα αιτήματα που διεκδικούν, όπως: 

-Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός

 -Επαναφορά εδώ και τώρα των Δώρων

- Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς 

-Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-17 

-Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

-Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ

-Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας 

-Άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση, κ.α.)

-Και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών

Το κεντρικό σύνθημα της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της ερχόμενης Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, είναι «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους - Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Οι εκπρόσωποι Φορέων

Στα αιτήματα αναφέρθηκαν και όσοι τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, ενώ η κα Σταυρούλα Μιχαηλίδου από το σωματείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόνισε ότι όλοι οι συνάδελφοί της αγωνίζονται για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. «Δεν πάει άλλο, δεν γίνεται να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον μήνα από την ακρίβεια» είπε, ενώ επεσήμανε και το πρόβλημα των ελλείψεων και των περικοπών στην εκπαίδευση. «Το υπουργείο παιδείας αντί να μας ακούσει συνεχίζει την προσπάθεια να εφαρμόσει τα αντιεκπαιδευτικά του συστήματα». Έκανε επίσης λόγο για εικονικές προσλήψεις, για «την αξιολόγηση που φωλιάζει τον φόβο στα σχολεία και στη σχέση μεταξύ συναδέλφων εκπαιδευτικών» ενώ «στοχεύει μόνο στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, καθιστώντας πελάτες τους γονείς»….Και πρόσθεσε: «Παλεύουμε για την στήριξη και για την υπεράσπιση της παιδαγωγικής μας υπόστασης και για να κρατήσουμε όρθια τα σχολεία». 

Η κα Χαρά Αξούριστου μίλησε για την κατάσταση στο δημόσιο δευτεροβάθμιο σχολείο και τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης των αγαθών. «Στο ελληνικό δημόσιο σχολείο δεν έχουμε διασφάλιση για τις συνθήκες λειτουργίας, λείπουν αναπληρωτές που έρχονται σε φάσεις και ζουν σε καθεστώς εργασιακής δουλείας», είπε και επανέλαβε την αρνητική τους θέση απέναντι στην αξιολόγηση. «Στόχος της είναι η κατηγοριοποίηση και υποχρηματοδότηση των σχολείων προς όφελος των ιδιωτών, όπως γίνεται αυτές τις μέρες και στην προσπάθεια για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το σχολείο γίνεται όλο και πιο δύσκολο και οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, επέρχεται έτσι περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση και το υπουργείο ενορχηστρώνουν την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης» τόνισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Ο κ. Σάκης Χειμώνας, επικεντρώθηκε στην Αυτοδιοίκηση με παραλληλισμούς και στην Υγεία, όπου «εφαρμόζεται το νέο δόγμα του επιτελικού κράτους». Όπως είπε, έχουν 15 χρόνια να γίνουν διορισμοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, διότι βρίσκουν λύσεις μέσα από το πρόγραμμα 55-67 που απασχολεί εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση. «Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, διότι, πως μπορούν να δουλεύουν στην καθαριότητα π.χ. άνθρωποι αυτής της ηλικίας. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα, ενώ παράλληλα ανατίθενται σε ιδιώτες εργολάβους τμήματα υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα ή η συντήρηση». Επεσήμανε ότι το προσωπικό των ΟΤΑ μεγαλώνει ηλικιακά και  συνταξιοδοτείται, οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται, οι δήμοι συνεχώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν κι αυτό θα επιδεινωθεί λόγω απαγόρευσης προσλήψεων.


Ο κ. Κωνσταντινόπουλος έθιξε το πρόβλημα της  υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, κυρίως σε γιατρούς, «των οποίων οι μισθοί είναι καθηλωμένη και για αυτό φεύγουν ή στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό». Αναφέρθηκε στο αίτημα των εργαζομένων για αύξηση μέχρι και διπλασιασμό των μισθών και σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους τομείς. «Το πρόγραμμα 55-67 δίνει κάποιες λύσεις αλλά συμπληρωματικά… Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες. Όσο για τα 40 ευρώ της αύξησης, αυτά δεν καλύπτουν τίποτα σχεδόν», είπε. Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου τεράστιο λάθος, καθώς, όπως είπε, οι πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη σε καιρούς που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε καν τα 300 ευρώ, αλλά παράλληλα «ανοίγει και η κερκόπορτα για φακελάκια».

Μήνυμα αγωνιστικής συμμετοχής στην κινητοποίηση έστειλε ο κ. Χατζησάββας, «απέναντι σε μία πολιτική που τσακίζει τον λαό». Σημείωσε ότι η ημερομηνία της απεργίας είναι σημειολογική διότι συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ζητώντας «ακύρωση κάθε προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών».

Για την αύξηση των 40 ευρώ στους μισθούς σχολίασε: «το ακούμε και γελάμε, απορώ πως δεν ντρέπονται. Πώς γίνεται ένας εκπαιδευτικός, κυρίως όταν πρωτοπηγαίνει στα νησιά, να παίρνει 734 ευρώ τον μήνα και να δίνει ενοίκιο 400 ή 500 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δίνει σε ημετέρους αυξήσεις ύψους 70%». 

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας για αντίσταση και συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης στις 11:00, στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...