«Ζωηροί» οι οδηγοί της Ημαθίας

«Ζωηροί» οι οδηγοί της Ημαθίας

-869 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

τον Ιούνιο, με πρώτη, την υπερβολική ταχύτητα


Κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη οδηγώντας τα αυτοκίνητά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Παρόλα αυτά, μόνο τον μήνα Ιούνιο στην Ημαθία, έγιναν 869 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

Πιο συγκεκριμένα, στο νομό Ημαθίας τον περασμένο μήνα, βεβαιώθηκαν επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις, που ο αριθμός τους φτάνει τις 869 (!), ενώ  σημειώθηκε ένα τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ατόμου.

Αναλυτικά, κατά φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, σημειώθηκαν 362 παραβάσεις λόγω υπερβολικής ταχύτητας, 238 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων και 62 παραβάσεις για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Στην περίπτωση των δικύκλων, οι παραβάσεις για τη μη χρήση προστατευτικού κράνους έφτασαν τις 60, ενώ οι περιπτώσεις μέθης ήταν 52. Ακόμη, υπήρξαν 41 παραβάσεις ΚΤΕΟ και 32 για αντικανονικό προσπέρασμα. Τέλος, οι αντικανονικοί ελιγμοί ήταν 10, ενώ η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η παραβίαση προτεραιότητας ήταν επτά και μία αντίστοιχα.

 Η Ελληνική Αστυνομία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει και σε σχετική της ανακοίνωση,  οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει, αρχικά, να μάθουμε και να εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ. και να έχουμε διαρκώς τεταμένη την προσοχή μας κατά την οδήγηση, όπως επίσης και τον έλεγχο του οχήματος. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όταν «πιάνουμε τιμόνι», απαγορεύεται να έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά ή να παραβιάζουμε τα όρια της ταχύτητας. Φοράμε ΠΑΝΤΟΤΕ ζώνη ασφαλείας και τοποθετούμε τα παιδιά σε παιδικό ειδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, φορώντας και πάλι ζώνη ασφαλείας. Στην περίπτωση που είμαστε πάνω σε μηχανή ή οδηγούμε μηχανή, φοράμε πάντα κράνος. Δεν παραβιάζουμε ποτέ και για κανένα λόγο το κόκκινο φανάρι και σταματάμε πάντα στο STOP για να δώσουμε προτεραιότητα. Δεν απαντάμε στο κινητό μας τηλέφωνο, ούτε κάνουμε οι ίδιοι κλήση από αυτό κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Τέλος, σε περίπτωση ελέγχου ή οποιασδήποτε άλλης περίστασης, σεβόμαστε πάντα τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων. 

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, δε, είναι να μάθουμε τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής στα παιδιά μας, έτσι ώστε να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες και, κατόπιν, οδηγοί. Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά πάντοτε στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου, καθώς επίσης να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν αυτοκίνητα. Είναι αναγκαίο να μάθουμε στο παιδί μας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι  μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Κρατάμε πάντα από το χέρι το παιδί μας, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και του  μαθαίνουμε ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό.  Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα  αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν  καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση από μικρή ηλικία σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής είναι -πέρα για πέρα- σημαντική και απαραίτητη, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για σωστούς και υπεύθυνους οδηγούς, για ομαλή και «ακίνδυνη» οδήγηση. Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα...

Τα “Παιδιά της Άνοιξης”   και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε   κλιμάκιο της ομάδας γυναικών   της “Ώρας Ευθύνης”

Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών...

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας Μπατσαρά

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας...

Το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα...

Αντωνία Παπανδρώνη  Βιογραφικό της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου   με τον συνδυασμό   του Παύλου Παυλίδη   «Συνδημότες»

Αντωνία Παπανδρώνη Βιογραφικό της υποψήφιας...

Γεννήθηκα στη Βέροια στις 18-05-80.Γονείς μου είναι ο...

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. θα πάει τη χώρα μπροστά»

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το...

«Η πολιτική είναι ένα άγνωστο, αλλά ενδιαφέρον, για...

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα από Τα Παιδιά της Άνοιξης  (Φωτό - Βίντεο)

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα...

Μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία από τα «Παιδιά της...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος...

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια, ένα μήνα πριν από τις εκλογές και μέχρι   την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά...

-Από την Μεγάλη  Πέμπτη 25 Απριλίου-Για τον λόγο αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα σχέδια έχει σίγουρα ανάγκη από άμεσες και χειροπιαστές λύσεις που θα αλλάξουν από την επόμενη μέρα την καθημερινότητα του. Κάθε υποψήφιος οφείλει να...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών του συνδυασμού “Ώρα Ευθύνης” επισκέφθηκε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Κατάρτισης ΑμΕΑ «Τα Παιδιά Της Άνοιξης» και το...