«Ζωηροί» οι οδηγοί της Ημαθίας

«Ζωηροί» οι οδηγοί της Ημαθίας

-869 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

τον Ιούνιο, με πρώτη, την υπερβολική ταχύτητα


Κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη οδηγώντας τα αυτοκίνητά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Παρόλα αυτά, μόνο τον μήνα Ιούνιο στην Ημαθία, έγιναν 869 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

Πιο συγκεκριμένα, στο νομό Ημαθίας τον περασμένο μήνα, βεβαιώθηκαν επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις, που ο αριθμός τους φτάνει τις 869 (!), ενώ  σημειώθηκε ένα τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ατόμου.

Αναλυτικά, κατά φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, σημειώθηκαν 362 παραβάσεις λόγω υπερβολικής ταχύτητας, 238 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων και 62 παραβάσεις για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Στην περίπτωση των δικύκλων, οι παραβάσεις για τη μη χρήση προστατευτικού κράνους έφτασαν τις 60, ενώ οι περιπτώσεις μέθης ήταν 52. Ακόμη, υπήρξαν 41 παραβάσεις ΚΤΕΟ και 32 για αντικανονικό προσπέρασμα. Τέλος, οι αντικανονικοί ελιγμοί ήταν 10, ενώ η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η παραβίαση προτεραιότητας ήταν επτά και μία αντίστοιχα.

 Η Ελληνική Αστυνομία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει και σε σχετική της ανακοίνωση,  οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει, αρχικά, να μάθουμε και να εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ. και να έχουμε διαρκώς τεταμένη την προσοχή μας κατά την οδήγηση, όπως επίσης και τον έλεγχο του οχήματος. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όταν «πιάνουμε τιμόνι», απαγορεύεται να έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά ή να παραβιάζουμε τα όρια της ταχύτητας. Φοράμε ΠΑΝΤΟΤΕ ζώνη ασφαλείας και τοποθετούμε τα παιδιά σε παιδικό ειδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, φορώντας και πάλι ζώνη ασφαλείας. Στην περίπτωση που είμαστε πάνω σε μηχανή ή οδηγούμε μηχανή, φοράμε πάντα κράνος. Δεν παραβιάζουμε ποτέ και για κανένα λόγο το κόκκινο φανάρι και σταματάμε πάντα στο STOP για να δώσουμε προτεραιότητα. Δεν απαντάμε στο κινητό μας τηλέφωνο, ούτε κάνουμε οι ίδιοι κλήση από αυτό κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Τέλος, σε περίπτωση ελέγχου ή οποιασδήποτε άλλης περίστασης, σεβόμαστε πάντα τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων. 

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, δε, είναι να μάθουμε τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής στα παιδιά μας, έτσι ώστε να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες και, κατόπιν, οδηγοί. Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά πάντοτε στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου, καθώς επίσης να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν αυτοκίνητα. Είναι αναγκαίο να μάθουμε στο παιδί μας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι  μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Κρατάμε πάντα από το χέρι το παιδί μας, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και του  μαθαίνουμε ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό.  Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα  αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν  καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση από μικρή ηλικία σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής είναι -πέρα για πέρα- σημαντική και απαραίτητη, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για σωστούς και υπεύθυνους οδηγούς, για ομαλή και «ακίνδυνη» οδήγηση. Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμμετοχή του Σωματείου Αρτοποιών Ναούσης και Περιχώρων στο συλλαλητήριο της Βέροιας

Συμμετοχή του Σωματείου Αρτοποιών Ναούσης και...

Το Σωματείο Αρτοποιών Ναούσης και Περιχώρων...

Ανδρέας Βλαζάκης και Θεοφάνης Μαλκίδης οι κεντρικοί ομιλητές του αυριανού συλλαλητηρίου στη Βέροιας

Ανδρέας Βλαζάκης και Θεοφάνης Μαλκίδης οι κεντρικοί...

Από την Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα για τη Μακεδονία...

Συμμετοχή των σωματείων λαϊκών αγωρών Ν. Ημαθίας στο συλλαλητήριο στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας

Συμμετοχή των σωματείων λαϊκών αγωρών Ν. Ημαθίας στο...

Τα σωματεία της λαϊκής αγοράς αποφάσισαν ομόφωνα την...

Συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στη Βέροια

Συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας στο...

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας...

Η Θρακική Εστία Βέροιας θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Τρίτης (22/1) για την Μακεδονία

Η Θρακική Εστία Βέροιας θα συμμετάσχει στο...

Η Θρακική Εστία Βεροίας, θα συμμετέχει στο κάλεσμα της ...

Κάλεσμα από την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας στο συλλαλητήριο της Τρίτης (22/1)

Κάλεσμα από την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας στο...

Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ...

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση έτους 2019

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Γενική εκλογοαπολογιστική...

Την  Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η...

Κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Το Σωματείο Αρτοποιών Ναούσης και Περιχώρων συμμετέχει στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία μας, το οποίο θα διεξαχθεί την Τρίτη 22α Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου Βέροιας.

Από την Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα για τη Μακεδονία έγινε γνωστό ότι αύριο Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πλατεία Δημαρχείου Δ. ...