«Ζωηροί» οι οδηγοί της Ημαθίας

«Ζωηροί» οι οδηγοί της Ημαθίας

-869 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

τον Ιούνιο, με πρώτη, την υπερβολική ταχύτητα


Κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη οδηγώντας τα αυτοκίνητά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Παρόλα αυτά, μόνο τον μήνα Ιούνιο στην Ημαθία, έγιναν 869 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

Πιο συγκεκριμένα, στο νομό Ημαθίας τον περασμένο μήνα, βεβαιώθηκαν επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις, που ο αριθμός τους φτάνει τις 869 (!), ενώ  σημειώθηκε ένα τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ατόμου.

Αναλυτικά, κατά φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, σημειώθηκαν 362 παραβάσεις λόγω υπερβολικής ταχύτητας, 238 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων και 62 παραβάσεις για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Στην περίπτωση των δικύκλων, οι παραβάσεις για τη μη χρήση προστατευτικού κράνους έφτασαν τις 60, ενώ οι περιπτώσεις μέθης ήταν 52. Ακόμη, υπήρξαν 41 παραβάσεις ΚΤΕΟ και 32 για αντικανονικό προσπέρασμα. Τέλος, οι αντικανονικοί ελιγμοί ήταν 10, ενώ η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η παραβίαση προτεραιότητας ήταν επτά και μία αντίστοιχα.

 Η Ελληνική Αστυνομία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει και σε σχετική της ανακοίνωση,  οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει, αρχικά, να μάθουμε και να εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ. και να έχουμε διαρκώς τεταμένη την προσοχή μας κατά την οδήγηση, όπως επίσης και τον έλεγχο του οχήματος. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όταν «πιάνουμε τιμόνι», απαγορεύεται να έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά ή να παραβιάζουμε τα όρια της ταχύτητας. Φοράμε ΠΑΝΤΟΤΕ ζώνη ασφαλείας και τοποθετούμε τα παιδιά σε παιδικό ειδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, φορώντας και πάλι ζώνη ασφαλείας. Στην περίπτωση που είμαστε πάνω σε μηχανή ή οδηγούμε μηχανή, φοράμε πάντα κράνος. Δεν παραβιάζουμε ποτέ και για κανένα λόγο το κόκκινο φανάρι και σταματάμε πάντα στο STOP για να δώσουμε προτεραιότητα. Δεν απαντάμε στο κινητό μας τηλέφωνο, ούτε κάνουμε οι ίδιοι κλήση από αυτό κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Τέλος, σε περίπτωση ελέγχου ή οποιασδήποτε άλλης περίστασης, σεβόμαστε πάντα τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων. 

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, δε, είναι να μάθουμε τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής στα παιδιά μας, έτσι ώστε να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες και, κατόπιν, οδηγοί. Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά πάντοτε στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου, καθώς επίσης να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν αυτοκίνητα. Είναι αναγκαίο να μάθουμε στο παιδί μας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι  μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Κρατάμε πάντα από το χέρι το παιδί μας, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και του  μαθαίνουμε ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό.  Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα  αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν  καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση από μικρή ηλικία σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής είναι -πέρα για πέρα- σημαντική και απαραίτητη, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για σωστούς και υπεύθυνους οδηγούς, για ομαλή και «ακίνδυνη» οδήγηση. Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω κάθε εκλογικής διαδικασίας οι πολίτες επιλέγουν να τους διοικήσει  σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο εκείνος από τους υςποψηφίους που το...