«Ζωηροί» οι οδηγοί της Ημαθίας

«Ζωηροί» οι οδηγοί της Ημαθίας

-869 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

τον Ιούνιο, με πρώτη, την υπερβολική ταχύτητα


Κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη οδηγώντας τα αυτοκίνητά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Παρόλα αυτά, μόνο τον μήνα Ιούνιο στην Ημαθία, έγιναν 869 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

Πιο συγκεκριμένα, στο νομό Ημαθίας τον περασμένο μήνα, βεβαιώθηκαν επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις, που ο αριθμός τους φτάνει τις 869 (!), ενώ  σημειώθηκε ένα τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ατόμου.

Αναλυτικά, κατά φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, σημειώθηκαν 362 παραβάσεις λόγω υπερβολικής ταχύτητας, 238 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων και 62 παραβάσεις για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Στην περίπτωση των δικύκλων, οι παραβάσεις για τη μη χρήση προστατευτικού κράνους έφτασαν τις 60, ενώ οι περιπτώσεις μέθης ήταν 52. Ακόμη, υπήρξαν 41 παραβάσεις ΚΤΕΟ και 32 για αντικανονικό προσπέρασμα. Τέλος, οι αντικανονικοί ελιγμοί ήταν 10, ενώ η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η παραβίαση προτεραιότητας ήταν επτά και μία αντίστοιχα.

 Η Ελληνική Αστυνομία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει και σε σχετική της ανακοίνωση,  οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει, αρχικά, να μάθουμε και να εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ. και να έχουμε διαρκώς τεταμένη την προσοχή μας κατά την οδήγηση, όπως επίσης και τον έλεγχο του οχήματος. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όταν «πιάνουμε τιμόνι», απαγορεύεται να έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά ή να παραβιάζουμε τα όρια της ταχύτητας. Φοράμε ΠΑΝΤΟΤΕ ζώνη ασφαλείας και τοποθετούμε τα παιδιά σε παιδικό ειδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, φορώντας και πάλι ζώνη ασφαλείας. Στην περίπτωση που είμαστε πάνω σε μηχανή ή οδηγούμε μηχανή, φοράμε πάντα κράνος. Δεν παραβιάζουμε ποτέ και για κανένα λόγο το κόκκινο φανάρι και σταματάμε πάντα στο STOP για να δώσουμε προτεραιότητα. Δεν απαντάμε στο κινητό μας τηλέφωνο, ούτε κάνουμε οι ίδιοι κλήση από αυτό κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Τέλος, σε περίπτωση ελέγχου ή οποιασδήποτε άλλης περίστασης, σεβόμαστε πάντα τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων. 

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, δε, είναι να μάθουμε τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής στα παιδιά μας, έτσι ώστε να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες και, κατόπιν, οδηγοί. Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά πάντοτε στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου, καθώς επίσης να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν αυτοκίνητα. Είναι αναγκαίο να μάθουμε στο παιδί μας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι  μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Κρατάμε πάντα από το χέρι το παιδί μας, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και του  μαθαίνουμε ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό.  Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα  αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν  καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση από μικρή ηλικία σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής είναι -πέρα για πέρα- σημαντική και απαραίτητη, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για σωστούς και υπεύθυνους οδηγούς, για ομαλή και «ακίνδυνη» οδήγηση. Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας Βεροιώτης  διαπρέπει στο Βερολίνο

Ένας Βεροιώτης διαπρέπει στο Βερολίνο

Καλημέρα «ΛΑΕ», καλημέρα ωραία μου Βέροια. Αν και...

Συμπληρωματική  σύμβαση για την  ολοκλήρωση της μελέτης γεωλογικής  καταλληλότητας  περιοχών της Βέροιας

Συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση της...

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 υπογράφηκε...

Ενημερωτική  ημερίδα για  την στήριξη των ωφελούμενων  του ΤΕΒΑ

Ενημερωτική ημερίδα για την στήριξη των ωφελούμενων...

Σήμερα Τετάρτη στη Στέγη      Ο Δήμος Βέροιας στα...

Κάλεσμα μελών  στη συγκέντρωση  της Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα μελών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο μας συμμετέχοντας στον αγώνα των...

Τα Νοσοκομεία Βέροιας  και Νάουσας επισκέφθηκε η  βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου

Τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας επισκέφθηκε η ...

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου συνοδευόμενη από...

Ευχαριστήριο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

Ευχαριστήριο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου...

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού...

Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα!

Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη...

 Νέα στοιχεία, τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας και...

Τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019

Τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό...

Καλούμαστε για μια ακόμη χρονιά, να συζητήσουμε και να ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Καλημέρα «ΛΑΕ», καλημέρα ωραία μου Βέροια. Αν και δεκαετίες ζω μακριά σας εντούτοις ΟΛΗ η σκέψη μου είναι στα σοκάκια και τον κόσμο εκεί στην Βέροια. Τις προάλλες είχα δει σε γερμανική εφημερίδα με ιατρικό...

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση  για την ολοκλήρωση της μελέτης «Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και πράξη εφαρμογής στις Π.Ε. 25 και σε τμήματα...

Σήμερα Τετάρτη στη Στέγη      Ο Δήμος Βέροιας στα πλαίσια του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)» καλεί τους ωφελούμενους του...

Το Σωματείο μας συμμετέχοντας στον αγώνα των συνεργαζόμενων συνταξιοδοτικών οργανώσεων καλεί όλα τα μέλη του, καθώς και κάθε συνταξιούχο, στην Πανελλήνια συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης τηνΔΕΥΤΕΡΑ  19...